Cineastul rus Kirill Serebrennikov, arestat la domiciliu de un an la Moscova, a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, potrivit unui decret semnat joi de ministrul francez al Culturii, Françoise Nyssen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kirill Serebrennikov este acuzat că ar fi deturnat prin intermediul teatrului său aproape un milion de euro din subvenţii publice, o afacere calificată "absurdă". Arestarea sa la domiciliu a fost recent prelungită până pe 22 august. 

Arestarea sa a provocat o undă de şoc în mediul artistic rus şi internaţional. 

Artistul este susţinut şi de Festivalul de la Avignon, care a lansat un apel la repunerea sa în libertate la ultima ediţie, programând una dintre piesele sale la evenimentul de anul viitor. 

El a fost susţinut şi în luna mai de Festivalul de Film de la Cannes, unde nu a putut participa pentru a promova filmul său "Leto", înscris în competiţie: scaunul său a rămas liber în sala de proiecţie şi echipa sa i-a adus un omagiu pe covorul roşu. 

Regizor de teatru recunoscut în Europa şi realizator de filme prezentate în festivalurile de la Cannes şi Veneţia, el a fost arestat în noaptea de 21 spre 22 august 2017. El a fost arestat la domiciliul său din Moscova. Bunurile sale au fost confiscate de autorităţi în noiembrie.

Fără să fie un opozant deschis al preşedintelui Vladimir Putin, Serebrennikov a invocat de mai multe ori presiuni din partea autorităţilor asupra creaţiei artistice, motivate de apărarea valorilor tradiţionale.

Creaţia sa, care abordează teme precum politica, religia sau sexualitatea, a fost adesea criticată de militanţii ortodocşi sau de autorităţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.