Poliţia rusă i-a eliberat până la urmă, miercuri, pe cei patru membri ai trupei contestatare ruse Pussy Riot, la două zile după reţinerea lor la ieşirea din închisoare, în care au petrecut 15 zile din cauză că au pătruns pe stadion în timpul finalei Cupei Mondiale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După o zi de încurcături judiciare, Veronika Niculşna, Olga Kuraceva, Olga Pahtusova şi Piotr Verzilov au fost eliberaţi miercuri dimineaţa, potrivit unui mesaj publicat de Verzilov pe Twitter.

”În libertate după ce am stst 16 zile în detenţie”, a scris el, publicând o fotografie în care apar toţi patru, zâmbind, dansând în faţa unui post de poliţie, imediat după eliberare.

Cei patru activişti au stat 15 zile la închisoare din cauză că au pătruns în uniformă pe peluza stadionului, în timpul finalei Cupei mondiale Franţa-Croaţia, pe 15 iulie, în capitala rusă.

Toţi patru au fost găsiţi vinovaţi de ”încălcare gravă a regulilor de comportament ale spectatorilor” şi au fost condamnaţi la 15 zile de închisoare şi interdicţia de a asista la evenimente sportive timp de trei ani.

Luni, imediat după ce au ieşit din detenţie, ei au fost arestaţi din nou, acuzaţi că au ţinut o manifestaţie de protest neautorizată şi că nu s-au supus interdicţiilor impuse de forţe de ordine.

Această infracţiune este pasibilă de până la 25 de zile de închisoare.

Un tribunal de la Moscova, care urma să examineze marţi acest caz, a refuzat să ţină audierea şi a trimis înapoi poliţiei dosarul celor patru activişti, a declarat un purtător de cuvânt al acestei instanţe judiciare pentru agenţia oficială Tass.

Activiştii sunt obligaţi, însă, să se prezinte la un post de poliţie vineri.

Acţiunea cea mai cunoscută a Pussy Riot a avut loc în februarie 2012, când mai mulţi membri au cântat o ”rugăciune punk” contra lui Vladimir Putin într-o catedrală din Moscova.

Trei membre ai trupei au fost condamnate în august 2012 la doi ani de închisoare, găsite vinovate de ”huliganism motivat de ură religioasă”. Ekaterina Samuţevici a fost eliberată în octombrie 2012, iar Nadejda Tolokonikova şi Maria Alehina au ispăşit 22 de luni din pedeapsă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.