Eurodeputatul Siegfried Mureşan (PPE) spune că organizarea Summitului UE de la Sibiu din 9 mai 2019 este o oportunitate "pusă în pericol" de Guvern, după ce acesta a alocat doar 9 milioane de lei din cele 15 milioane necesare pentru amenajarea sistemului de supraveghere video din timpul Summitului şi îi cere premierului Viorica Dăncilă să aloce de urgenţă suma necesară, dat fiind faptul că evenimentul "va aduce câştiguri pentru România infinit mai mari decât toate sărbătorile câmpeneşti pe care PSD şi ALDE au risipit miliarde de lei din bani publici".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Consiliul European a hotărât ca Summitul Uniunii Europene (UE) din 9 mai 2019 să aibă loc la Sibiu, la propunerea preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Este o oportunitate extraordinară pentru România şi pentru Sibiu de a se afirma pe plan internaţional, cu atât mai mult cu cât va avea loc în timpul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene, programată pentru primul semestru al anului viitor”, a transmis Siegfried printr-un comunicat de presă.

El spune că oportunitatea este “pusă în pericol” de Guvernu, după ce primaul Sibiului a transmis că au fost alocate doar 9 milioane de lei din cele 15 milioane necesare pentru amenajarea sistemului de supraveghere video din timpul Summitului.

"Această oportunitate este, însă, pusă în pericol de Guvernul condus de prim-ministrul Viorica Dăncilă. Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a transmis marţi că Guvernul României a alocat doar 9 milioane din cele 15 milioane de lei necesare pentru amenajarea sistemului de supraveghere video în timpul summitului. La reuniune vor participa toţi liderii UE, cei 27 de şefi de stat şi de guvern la care se adaugă preşedintele Comisiei Europene şi al Consiliului European", a susţinut eurodeputatul.

Acesta atrage atenţia că, dacă sunt suspiciuni că locul unde va avea loc Summitul nu reprezintă securitate, acesta nu va mai avea loc.

"Dacă există şi cea mai mică suspiciune că locul care va găzdui un Summit UE nu prezintă cele mai mari garanţii de securitate, liderii europeni nu vor veni. Or, ce face Guvernul Dăncilă? Taie din fondurile pentru supravegherea video dedicată în special măsurilor de securitate. Vorbim de acelaşi Guvern care, în primele 5 luni ale anului, a crescut cheltuielile bugetare cu 18 miliarde de lei lucru care a generat un deficit bugetar record, de 4 ori mai mare faţă de anul trecut. Acelaşi Guvern care, iată, risipeşte banii românilor pe măsuri populiste, s-a hotărât acum să economisească sabotând buna desfăşurare a celui mai important eveniment politic găzduit de România în ultimii 10 ani”, a mai explicat el.

Siegfried Mureşan susţine că organizarea Summitului UE la Sibiu reprezintă o mare oportunitate politică făcută cadou de liderii europeni, dar care “riscă să se transforme într-un eşec din cauză că actualul Guvern”.

“Summitul din 9 mai 2019 va fi o reuniune extrem de importantă în care liderii europeni vor lua decizii despre viitorul UE după Brexit cu impact în cele 27 de state membre. Toate aceste decizii vor rămâne legate de numele României şi al Municipiului Sibiu.  O mare oportunitate politică şi diplomatică, pe care liderii europeni ne-au făcut-o cadou fără ca guvernele lui Liviu Dragnea să aibă vreun merit, riscă să se transforme într-un eşec din cauză că actualul Guvern, din rea-credinţă sau incompetenţă, nu-i acordă importanţa necesară”, a mai transmis el.

Europarlamentarul i-a cerut premierului Dăncilă să aloce de urgenţă bugetul necesar unei bune organizări a Summitului UE pentru că “acest eveniment va aduce câştiguri pentru România infinit mai mari decât toate sărbătorile câmpeneşti pe care PSD şi ALDE au risipit miliarde de lei din bani publici în ultimii ani”.

Guvernul anunţat marţi că a alocat 10 milioane de lei pentru instalarea unui sistem de supraveghere video în municipiul Sibiu, în condiţiile în care în 9 mai 2019 acolo va avea loc acolo Summit-ul Uniunii Europene.

“A fost aprobată alocarea sumei de 10 milioane de lei pentru municipiul Sibiu, din fondul de rezervă bugetar pus la dispoziţia Guvernului, pentru finanţarea investiţiei «Sistem de supraveghere video în Municipiul Sibiu». Este vorba despre o investiţie necesară pentru desfăşurarea în bune condiţii a Summit-ului UE de pe 9 mai 2019, eveniment care va reuni toţi şefii de stat din UE şi acest Summit are loc în contetul în care România va prelua, începând  cu 1 ianuarie 2019, preşedinţia Consiliului UE”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.