Primăria Capitalei a aprobat organizarea protestului românilor din diaspora în 10 august, după întâlnirea dintre primarul Gabriela Firea şi reprezentanţii SRI, SIE, ai Prefecturii, ai Poliţiei Capitalei, ai Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Municipalitatea a transmis luni seară, printr-un comunicat de presă, că organizarea protestului a fost aprobată, însă pentru desfăşurarea în siguranţă a unui eveniment la care ar urma să participe un număr foarte mare de persoane este necesar ca zona anunţată iniţial, respectiv Piaţa Victoriei, să fie extinsă şi cu arterele adiacente, adică pe Bd. Ana Ipătescu până la Piaţa Romană inclusiv, Bd. Aviatorilor, până la Piaţa Charles de Gaulle inclusiv, Bd. Kiseleff, până la Piaţa Arcului de Triumf, Bd. Titulescu până la intersecţia cu str. Dr. Felix, str. Buzeşti, până la intersecţia cu str. Dr. Polizu, Calea Victoriei, până la intersecţia cu Bd. Dacia. În funcţie de numărul real de participanţi, circulaţia în acest perimetru va fi restricţionată gradual, precizează PMB.

 „Aşa cum am afirmat în repetate rânduri, nu avem nici cea mai mică intenţie de a obstrucţiona manifestările publice, singurele lucruri care ne preocupă fiind respectarea legii şi garantarea siguranţei atât pentru participanţii la miting, cât şi pentru cei care doar tranzitează zona. Transmitem organizatorului Protocolul aferent acestei manifestări şi suntem pregătiţi să asigurăm, în limita competenţelor noastre legale, buna desfăşurare a acesteia”, spune Gabirela Firea, conform comunicatului trimis de PMB.

De asemenea, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a anunţat printr-un e-mail reprezentanţii Comisiei de avizare a solicitărilor de organizare a adunărilor publice cu care ar fi trebuit să se întâlnească pentru a stabili detaliile tehnice organizării mitingului că nu se poate întoarce în ţară într-un timp atât de scurt, precizează reprezentanţii primăriei.

Ei reamintesc că, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunări publice are obligaţia să ia legătura, cu câteva zile înaintea evenimentului, cu Poliţia Capitalei, Brigada Rutieră, Poliţia Locală a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanţă, pentru a stabili concret, împreună cu autorităţile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, în deplină siguranţă pentru participanţi, cât şi pentru bucureştenii care se vor afla în acel perimetru sau în zonele adiacente.

Primarul Gabriela Firea s-a întâlnit luni reprezentanţii tuturor instituţiilor responsabile de ordinea, liniştea publică şi siguranţa cetăţenilor, pentru a stabili "posibilitatea organizării în deplină siguranţă a unui eveniment de amploarea celui anunţat" şi vor fi avute în vedere aspecte esenţiale în desfăşurarea manifestării, cum ar fi accesul la spitalele din zonă, afluirea şi defluirea participanţilor, circulaţia autospecialelor de intervenţie medicală, pompieri, ISU.

Astfel, la această şedinţă au fost invitaţi să participe şefii următoarelor instituţii: Jandarmeria, SRI, SIE, Prefectura Capitalei, Poliţia Rutieră, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Poliţia Locală, RATB, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti Ilfov, ISU, precum şi reprezentanţi ai direcţiilor din Primăria Capitalei cu atribuţii în acest domeniu. 

Primarul general, Gabriela Firea, spunea vineri că a fost şi va rămâne "un adept al libertăţii de exprimare şi un om care respectă legea", afirmând că în întâlnirile de săptămâna viitoare se vor găsi, "cu siguranţă", soluţii legale şi eficiente şi pentru acest eveniment.

Organizatorii mitingului pe care românii din diaspora vor să îl organizeze în Piaţa Victoriei în 10 august au anunţat miercuri că Primăria Capitalei a refuzat să autorizeze protestul. "După lungi insistenţe, în sfârşit am primit un răspuns referitor la cererea făcută către Primăria Capitalei în vederea aprobării desfăşurării protestului din 10 august din Piaţa Victoriei. Astfel, comisia de avizare a cererilor primite în baza Legii 60/1991 a considerat că prin derularea protestului s-ar încălca prevederile articolului 2 din această lege, motiv pentru care cererea noastră nu poate fi soluţionată favorabil”, au anunţat reprezentanţii comunităţii "Ieşiţi în stradă dacă vă pasă”, pe pagina de Facebook.

Ei au dat de înţeles că protestul va avea loc oricum, pentru că au învăţat cum se obţine o autorizaţie de protest încă din 1989. "Am dori să-i întrebăm pe distinşii conducători de neam şi ţară dacă ne pot prezenta poziţia acestei comisii referitor la protestul organizat de către PSD în data de 9 iunie 2018. Oare dânşii de ce nu intrau sub incidenţa aceluiaşi articol din lege? Oricum, nu ne plângem de milă, ştim clar ce avem de făcut, am învăţat de la nişte oameni faini cum se obţine o autorizaţie pentru o astfel de manifestaţie încă din anul 1989. De ce îţi este frică, nu scapi!”, au avertizat organizatorii.

Joi, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a transmis că a luat act, la revenirea din concediul de odihnă, de faptul că cererea Federaţiei Românilor de Pretutindeni de a organiza un miting în Piaţa Victoriei, în 10 august, a fost respinsă, motivul invocat fiind acela că un milion de participanţi, potrivit cifrei înaintate de către organizatori, ar perturba grav activitatea şi libera circulaţie în Bucureşti. Firea spunea că Municipalitatea "nu intenţionează să obstrucţioneze în niciun fel manifestaţiile publice, dar solicită ca organizatorii să-şi asume explicit respectarea legii" şi să încadreze în limite rezonabile din punct de vedere al numărului participanţilor, situaţie în care nu va mai exista niciun motiv pentru a nu fi autorizată manifestaţia.

Primarul Capitalei mai susţinea că şi PSD a intenţionat organizarea unui miting la care să participe un milion de persoane, dar în urma discuţiilor cu instituţiile implicate în menţinerea ordinii publice s-a decis redimensionarea, astfel că în momentul de vârf au fost 380.000 - 400.000 de participanţi, care ocupau în întregime Piaţa Victoriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.