Guvernarea PSD este singura care a realizat creşteri de salarii atât de mari pentru medici, oprindu-se astfel exodul medicilor tineri, a susţinut premierul Viorica Dăncilă în prezentarea bilanţului său la şase luni de guvernare. Ea a spus că cea mai importantă măsură luată în domeniul sănătăţii a fost majorarea salariilor medicilor, la care se adaugă sporurile şi gărzile, astfel că veniturile lor încep să fie comparate cu cele din celelalte ţări europene. Dăncilă a enumerat achziţiile făcute pentru dotarea spitalelor cu echipamente medicale, care urmează să fie instalate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu certitudine cea mai importantă măsură a fost majorarea consistentă a salariilor medicilor. Creşterile sunt mult peste sută la sută. Această guvernare este cu certitudine singura care a realizat creşteri atât de mari pentru cei care ne asigură sănătatea şi ne salvează viaţa. Dacă adăugăm şi celelalte sporuri şi gărzi, puem spune că veniturile medicilor din România încep să fie comparabile cu cele din Uniunea Europeană. Astfel, s-a oprit în bună parte exodul medicilor tineri şi avem din ce în ce mai multe semnale de întoarcere în ţară a celor plecaţi”, a declarat Viorica Dăncilă luni, la Palatul Victoria.

Premierul a enumerat achiziţiile făcute pentru dotarea spitalelor, precum 16 computere tomograf, 24 de aparate de rezonanţă magnetică, opt unităţi de screening pentru cancerul de col uterin, 21 de sisteme de stocare a imaginilor medicale şi 51 de echipamente pentru terapie intensivă, precizând că acestea urmează să fie instalate.

De asemenea, cinci proiecte în domeniul sănătăţii sunt aprobate pentru a fi implementate prin parteneriat public-privat, respectiv proiect legat de spitalele CFR, construirea spitalelor regionale Timişoara şi Brăila-Galaţi, Complexul Carol Davila, care cuprinde şi Spitalul Republican şi construirea şi operarea unei bănci naţionale de sânge.

„Toate cele cinci proiecte vor avea studiile de fundamentare finalziate până la sfârşitul acestui an”, a precizat premierul.

În ceea ce priveşte domeniul educaţiei, Dăncilă a vorbit şi aici despre creşterea salariilor. Astfel, un profesor are acum un salariu cu 23 la sută mai mare decât în 2017, iar un profesor universitar are un salariu cu 25 la sută mai mare. Veniturile nete ale cadrelor didactice au crescut cu aproximativ 40 la sută, a precizat premierul.

În primele şase luni ale anului au fost reabiltiate şi modernizate 145 de unităţi de învăţământ, iar 45 de creşe şi grădiniţe au fost construite de la zero, a mai spus Dăncilă.

La finalul prezentării, Dăncilă a spus că mai sunt lucruri cuprinse în programul de guvernare care trebuie puse în practică, însă prezentarea pe care a făcut- o a fost „pe scurt”, concetrată pe realizările economico-sociale, dar cetăţenii pot face acum comparaţia între ceea ce a făcut PSD la guvernare şi ceea ce au făcut alte formaţiuni politice. Premierul a precizat că prezentări mai largi vor avea miniştrii pe fiecare domeniu pe care îl deţin.

„Acesta a fost pe scurt bilanţul primelor şase luni de activitate ale Guvernului pe care îl conduc. Cetăţenii pot face acum comparaţia cu ceea ce am făcut şi ceea ce facem noi cu ceea ce au făcut celelalte formaţiuni politice care au fost la guvernare. Cu siguranţă mai sunt foarte multe lucruri de făcut şi le vom face, aşa cum am promis în campania electorală, în ciuda tuturor obstacolelor care apar zi de zi tocmai pentru a ne împiedica să ducem la bun sfârşit ceea ce avem în programul de guvernare. Aceasta a fost o prezentare concentrată pe realizările economico-sociale şi pe investiţii. În perioada următoare, miniştrii vor expune pe larg ceea ce au făcut în domeniile pe care le coordonează”, a spus prim-minsitrul.

Premierul Viorica Dăncilă şi-a prezentat luni, la Palatul Victoria, bilanţul celor şase luni de guvernare, enumerând, pe fiecare domeniu, principalele obiective îndeplinite sau cele care vor fi, la un moment dat atinse.

Ea a spus, de exemplu, că criticile referitoare la lipsa investiţiilor au fost nefondate, în contextul în care bugetul alocat acestora a crescut cu peste 50% în primul semestru, la 9,1 miliarde lei, faţă de primele şase luni ale anului trecut, iar avansul investiţiilor străine arată că investitorii nu se lasă impresionaţi de ştirile false şi alarmiste lansate de criticii Guvernului. Premierul a mai spus că investiţiile străine directe au crescut cu 65,7% după primele şase luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, la 2,21 miliarde euro.

Dăncilă a precizat că gradul de absorbţie a fondurilor europene a crescut cu 19 la sută, comparativ cu 16 la sută în decembrie 2017 şi 7 la sută în 2016, în timp ce şomajul a scăzut de la 4,8 cât era în decembrie 2016, până la 3,48 în acest an.

Premierul a vorbit şi despre creşterea punctul de pensie cu 10 la sută de la 1 iulie acest an, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, creşterea pensiei minime de la 520 la 640 de lei, oferirea subvenţiilor pentru angajarea şomerilor de 2.250 de lei, şi oferirea unei prime de angajare de 1.000 de lei celor care se angajează şi lucrează cel puţin trei luni de zile.

De asemenea, a mai spus Dăncilă, Guvernul a redus birocraţia pentru persoanele cu venituri independente, urmând ca din 2019 totul să fie plătit online.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.