Prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat joi, în timpul unei vizite în Israel, că toţi cetăţenii evrei din Ungaria se află sub protecţia guvernului, citează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orban, naţionalist a cărui politică a stârnit nelinişte în rândul evreilor din ţara lui, a reinterat că Ungaria va arăta „toleranţă zero” faţă de antisemitism.

Politicianul ungar vizitează Israelul la un an după ce l-a primit la Budapesta pe omologul său Benjamin Netanyahu.

„Toţi cetăţenii evrei din Ungaria se află sub protecţia guvernului”, a spus el în debutul discuţiilor cu liderul israelian. „Suntem mândri că în Ungaria, evreii care sărbătoresc şi păstrează tradiţiile evreieşti se pot simţi în siguranţă”.

Anul trecut, Orban a fost criticat de comunitatea evreiască din Ungaria după ce a lăudat acţiunile liderului interbelic Miklos Horthy, aliat al lui Hitler, şi a folosit o imagine a omului de afaceri George Soros pentru un panou din campania anti-imigrare.

În Ungaria trăiesc între 75.000 şi 100.000 de evrei, potrivit estimărilor World Jewish Congress.

Netanyahu şi Orban, care şi-a început în aprilie cel de-al treilea mandat, împărtăşesc „problema” Soros - născut în Ungaria - şi sprijinul său acordat organizaţiilor guvernamentale care critică politicile guvernelor celor doi.

La întâlnirea de joi, Netanyahu l-a numit pe Orban „un adevărat prieten al Israelului”. De cealaltă parte, Orban a spus că relaţiile apropiate dintre Israel şi Ungaria sunt datorate „excelentei relaţii personale” pe care o are cu Netanyahu.

„Un patriot ungar şi un patriot evreu israelian vor aveam mereu ceva în comun”, a mai spus Orban.

Promiţând cooperare în „orice are legătură cu războiul faţă de anti-semitism”, Orban a declarat că fenomenul este în creştere în vestul Europei şi în scădere în est şi că a luat forma „afirmaţiilor împotriva statului Israel”.

Netanyahu a afirmat că el şi Orban au înţeles că „ameninţarea islamului radical este una reală”.

Orban a completat spunând că Europa se află într-o „criză a imigraţiei şi terorismului”, că „teroriştii profită de rutele imigranţilor” pentru a ajunge în Europa şi că „trebuie să luăm atitudine împotriva acestui fenomen”.

Ungaria a anunţat miercuri că va ieşi din acordul ONU privind migraţia înainte de confirmarea lui, numindu-l „o ameninţare pentru întreaga lume”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.