Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a început miercuri o remaniere ministerială aşteptată, înaintea alegerilor legislative din 2019, acţiune care are loc în contextul tensiunilor comerciale şi a creşterii populismului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La 15 luni de alegerile legislative, această reorganizare guvernamentală trebuie să redea un suflu nou liberalilor lui Trudeau care sunt urmaţi îndeaproape în sondaje de opoziţia conservatoare. 

O mare premieră în Canada, un minister a fost desemnat să se ocupe cu securitatea de la frontiere căci "integritatea" lor este "o prioritate pe prim ordin", a spus liderul liberal în conferinţă de presă, asigurând că asta va permite "gestionarea adecvată a solicitanţilor de azil".  

Guvernul federal numără 34 de miniştri, faţă de 30 până acum, şi mai multe ministere au fost reorganizate "ţinând cont de evoluţia economiei mondiale", a rezumat Trudeau. 

Odată cu retragerea protecţiei din partea Washingtonului, principalul partener comercial al Canadei, "contextul internaţional este pe cale să se schimbe", a observat Justin Trudeau. Văzând "dependenţa noastră de Statele Unite în materie de comerţ, va fi o idee bună să ne diversificăm ceva mai mult", a spus el. 

Astfel, ministerul Comerţului Internaţional va fi ministerul Diversificării Comerţului Internaţional şi va fi condus de Jim Carr, ales în provincia Manitoba (în centrul Canadei), care conducea până acum Resursele Naturale. 

Carr va conduce şi negocierile pentru încheierea acordului comercial cu patru ţări sud-americane din organizaţia Mercosur şi va apăra în faţa Parlamentului ratificarea acordului de liber-schimb Transpacific (TPP) cu zece ţări de pe ambele maluri ale Pacificului. 

Apropiat al lui Trudeau până acum, ministrul Pescuitului, Dominic LeBlanc, devine ministru al Afacerilor Interguvernamentale, afacerilor Nordice şi al Comerţului interior. 

Pentru a încerca să dezamorseze subiectul privind imigraţia, Trudeau a creat un minister al Securităţii Frontaliere şi al Reducerii crimei organizate, pe care l-a încredinţat lui Bill Blair. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.