Cei 12 copii şi antrenorul lor de fotbal - salvaţi în urma unei periculoase operaţiuni internaţionale dintr-o grotă din Thailanda - au evocat, miercuri, într-o conferinţă de presă fără precedent, ”miracolul” de a fi găsiţi după nouă zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am auzit dintr-o dată oameni vorbind”, a declarat Adul Sam-On, în vârstă de 14 ani, copilul care le-a răspuns, în engleză, scafandrilor britanici care i-au descoperit după nouă zile fără vreun contact cu exteriorul.

”Creierul meu nu funcţiona prea bine” după atâtea zile fără hrană, a spus el, evocând un ”miracol”.

Salvaţii nu au mâncat nimic, au băut doar apă de ploaie timp de nouă zile şi s-au rugat.

”Beam apa care curgea pe stânci”, a povestit Pornchai Khamluan, în vârstă de 15 ani.

Pentru a ieşi, ”am încercat să săpăm, crezând că nu puteam doar să aşteptăm autorităţile”, dar în zadar, a adăugat Ekkapol Chantawong, antrenorul în vârstăde 25 de ani, singurul adult din grup, care a petrecut mai mulţi ani într-o mănăstire budistă.

Echipa ”Mistreţii sălbatici” a rămas blocată, începând din 23 iunie, iar în cazul unora până pe 10 iulie, în grota Tham Luang, una dintre cele mai mari din Thailanda.

Ei au fost găsiţi de către scafandri britanici, după nouă zile, la patru kilometri de intrare, pe un promontoriu de stâncă, prozonieri ai apelor care au crescut brusc, din cauza ploilor musonice.

TEREN DE FOTBAL IMPROVIZAT

Într-un registru mai lejer, purtând toţi tricouri cu un mistreţ, o trimitere la numele clubului lor de fotbal ”Mistreţii sălbatici”, ei au schimbat câteva pase cu mingea, pe un teren de fotbal improvizat în sala presei.

Ei au spus că s-au uitat la finala Cupei Mondiale duminică seara, la spital, iar mai mulţi au dat asigurări că vor deveni jucători profesionişti de fotbal.

Un purtător de cuvânt al Guvernului thailandez, Sunsern Kaewkumnerd, a spus că speră ca această conferinţă de presă ”să le permită apoi întoarcerea la o viaţă normală, fără ca presa să-i deranjeze”.

Copiii au fost externaţi cu o zi înainte faţă de cea anunţată iniţial din spitalul în care au petrecut mai bine de o săptămână, purtând la început ochelari de soare pentru a se reobişnui cu lumina zilei, după ce unii dintre ei au petrecut două săptămâni în subteran.

Ei au fost protejaţi până acum de imensul interes mediatic provocat de povstea lor - peste 1.000 de jurnalişti din întreaga lume au venit la faţa locului, iar Donald trump şi staruri din lumea fotbalului au scris pe Twitter despre subiect.

După evacuarea lor spectaculoasă - adormiţi pe tărgi trase timp de ore de scafandri profesionişti - , autorităţile sanitare au publicat ”cu pipeta” forografii şi videocluipuri cu copiii la spital.

Autorităţile thailandeze au preferat să organizeze o conferinţă de presă cu scopul de a evita solicitări vizând copiii, care este necesar să revină la o viaţă normală cât mai rapid. Psihiatri au trecut în revistă întrebările, pentru a se asigura de caracterul lor netraumatizant.

Copiii au dat asigurări că ştiau cu toţii sî înoate şi - fără a explica motivele pentru care s-au dus în grotă - au dat asigurări că nu s-au dus să sărbătorească ziua de naştere a unuia dintre ei - Pheeraphat, supranumit "Night", care a împlinit 16 ani pe 23 iunie.

ÎN DIRECT LA TELEVIZIUNE

Conferinţa de presă - intitulată oficial ”Trimiterea Mistreţilor sălbatici acasă” - a fost difuzată în direct la televiziune. Ei au plecat acasă după aceea.

Recomandări ale medicilor de a ţine copiii la distanţă de orice contact cu presa timp de cel puţin o lună riscă să fie dificil de respectat, având în vedere interesul provocat de povestea lor până la societăţi de producţie hollywoodiene care au găsit deja scenariul.

Saga a fost marcată de isprava miliardarului Elon Musk, care a adus personal un prototip al unui submarin menit să permită evacuarea copiilor.

Unul dintre speologii britanici aflaţi în centrul operaţiunii de salvare, Vernon Unsworth, a denunţat ”o lovitură de publicitate”, ceea ce l-a făcut pe Musk să-l catalogheze pedofil. Musk şi-a cerut scuze miercuri.

”CEA MAI FRUMOASĂ ZI DIN VIAŢA MEA”

Familiile copiilor încearcă, la rândul lor, să ţină presa la distanţă şi să se concentreze asupra fericitului eveniment.

”Aceasta este cea mai frumoasă zi din viaţa mea”, a declarat miercuri entusiasmat Khameuy Promthep, bunicul lui Duangphet, mai cunoscut ca "Dom", căpitanul echipei de fotbal, în vârstă de 13 ani.

Evacuarea lor, extrem de dificilă, prin canale extrem de strâmte invadate de apă cu noroi, a durat trei zile şi s-a încheiat pe 10 iulie.

Copiii au prezentat miercuri condoleanţe familiei scafandrului thailandez Saman Gunan, care a murit în timpul operaţiunii de salvare, adunându-se cu toţii în jurul pozei sale.

La finalul conferinţei de presă, ei au îngenunchiat cu toţii în faţa portretului regelui Thailandei, Rama al X-lea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.