Statul trebuie să recunoască dreptul de şedere al cuplurilor homosexuale căsătorite dacă unul dintre parteneri este cetăţean al Uniuniunii Europene, a decis Curtea Constituţională (CCR). Asociaţiile MozaiQ şi Accept salută decizia Curţii şi spun că aceasta este un prim pas pentru recunoaşterea oficială a cuplurilor gay în România şi pentru asigurarea egalităţii în drepturi şi demnitate pentru persoanele LGBT şi pentru familiilor lor şi, în acelaşi timp, reprezintă un semnal pentru politicieni ca aceştia să ia măsuri şi să legalizeze parteneriatele civile între persoanele de acelaşi sex.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Curtea Constituţională a României a decis că articolul 277, alineatele (2) şi (4) din Codul Civil este constituţional doar în măsura în care autorităţile naţionale recunosc căsătoriile gay încheiate în afara ţării strict în scopul liberei circulaţii a cetăţenilor europeni. Această prevedere a Codul Civil impune, în interpretarea CCR, ca statul român să recunoască căsătoriile între persoane de acelaşi sex pentru stabilirea reşedinţei cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor,  în ciuda interdicţiei generale impuse în acelaşi timp privind recunoaşterea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării.

Hotărârea CCR a fost anunţată miercuri, după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis luna trecută că ţările europene nu pot împiedica şederea cuplurilor de acelaşi sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetăţean UE.

Astfel, statul român recunoaşte căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex încheiate în afara ţării doar pentru a asigura reşedinţa cetăţenilor europeni şi a membrilor familiei lor, în ciuda faptului că România nu recunoaşte încă şi căsătoria propriu-zisă a persoanelor gay.

Asociaţia MozaiQ salută decizia CCR şi spune că aceasta reprezintă un prim pas pentru recunoaşterea oficială a cuplurilor gay în România şi în acelaşi timă un semnal pentru politicieni, care trebuie să adopte cât mai repede o lege prin care parteneriatele civile între persoanele de acelaşi sex să fie legalizate.

 „Cuplurile gay sunt o realitate în România, iar statul are o datorie să ofere drepturi egale tuturor cetăţenilor, mai ales în contextul consolidării mişcărilor conservatoare şi a încercării de modificare a definiţiei familiei în Constituţiei. Cerem partidelor parlamentare să legalizeze parteneriatele civile pentru a elimina potenţiale lacune existente în legislaţie şi pentru a pune în aplicare decizia CCR. Decizia CCR poate fi pusă în aplicare cel mai simplu prin legalizarea parteneriatelor civile”, spune Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

Asociaţia ACCEPT salută, la rândul ei, decizia CCR, şi spune că reprezintă un pas înainte în ceea ce priveşte asigurarea egalităţii în drepturi şi demnitate pentru persoanele LGBT şi pentru familiile lor.

„Decizia CCR de astăzi este un prim pas către o stare de normalitate, în care demnitatea umană a tuturor cetăţenilor este preţuită de autorităţi. Cu toate acestea, rămânem în situaţia în care zeci de mii de familii gay din România nu sunt recunoscute şi protejate de lege. Reglementarea parteneriatului civil este o urgenţă, conform standardelor europene de drepturile omului, dar şi conform deciziei CCR de astăzi, care statuează indirect faptul că viaţa de familie a tuturor acestor cupluri există şi trebuie respectată”, spune Florin Buhuceanu, preşedintele Asociaţiei ACCEPT.

CJUE a decis luna trecută că statele europene ţările europene nu pot împiedica şederea cuplurilor de acelaşi sex căsătorite pe teritoriul lor, dacă unul dintre parteneri este cetăţean UE. Această hotărţre a pornit de la un cuplu de bărbaţi, un român şi un american, care au dat în judecată statul român pentru că nu le-a rescunoscut căsătoria oficiată la Bruxelles în urmă cu câţiva ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.