Purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, afirmă că ceea ce şi-a dorit ALDE să apară în legea offshore nu se regăseşte şi se impune “o intervenţie de urgenţă pe actul normativ”, el spunând că în Coaliţia PSD-ALDE nu a existat dialog pe acest act normativ. El a mai explicat că propunerile ALDE au fost avizate negativ de Guvern, iar parlamentarii ALDE au fost puşi într-o “situaţie delicată”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat, luni, dacă va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pentru a modifica legea offshore, acesta a spus: “Având în vedere faptul că faţă de ceea ce noi am dorit să apară în lege, în text, nu reflectă în totalitate voinţa legiuitorului, se impune o intervenţie de urgenţă pe actul normativ. (...)Toate deciziile se iau prin consens în Coaliţie, dialog există în Coaliţie, însă nu a existat pe acest act normativ”.

Vosganian a mai spus că  propunerile ALDE au fost avizate negativ de Guvern, iar parlamentarii ALDE au fost puşi într-o “situaţie delicată”.

“Eu cred că propunerea care a fost făcută şi care a fost adoptată în Comisie a fost o propunere care pe noi, care eram membri ai Comisiilor reunite din partea ALDE, ne-a pus într-o situaţie delicată. Informaţia pe care am primit-o a fost aceea că soluţia a fost convenită şi cu actorii pieţei, s-a dovedit până la urmă că nu a fost aşa, şi iată că suntem nevoiţi acum să procedăm la anumite corecţii pentru că acele condiţii care ne-au fost prezentate - un anumit tip de impozitare care se combina cu un anumit tip de deducere a costurilor de exploatare şi explorare - nu s-au regăsit în documentul final şi de aceea se discută acum de modificarea actului normativ. Eu cred că pentru o mai bună acurateţe a procedurii legislative e nevoie de discuţii prealabile”, a afirmat Varujan Vosganian

Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a fost adoptată luni de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 de abţineri. USR, PNL şi PMP nu au votat. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că legea adoptată de Camera Deputaţilor, într-o formă mult diferită de cea adoptată de Senat, va ajuta România să nu mai fie dependentă energetic de ruşi.

Legea va impune operatorilor să plătească impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toată producţia va trebui tranzacţionată pe piaţa românească, iar sumele obţinute vor fi direcţionate spre parteneriatele public-private.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.