Google va apela la inteligenţa artificială pentru creşte autonomia şi a deschide mai rapid aplicaţiile în noua versiune de Android pe care o va lansa la toamnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca şi Apple, Google nu va veni cu foarte multe noutăţi anul acesta pentru sistemul său mobil de operare. În schimb, se va concentra pe optimizări şi îmbunătăţirea experienţei utilizatorilor.

În această experienţă un rol foarte important îl are autonomia. Viaţa scurtă a bateriei între încărcări este cu siguranţă cel mai mare neajuns pentru majoritatea utilizatorilor de smartphone-uri.

Google va încerca să îmbunătăţească acest aspect în următoarea versiune de Android, apelând la o inteligenţă artificială care va învăţa din obişnuinţele de utilizare ale utilizatorului şi va oferi o experienţă personalizată.

AI va urmări ce aplicaţii sunt folosite mai frecvent, cât timp sunt folosite de obicei şi, nu în ultimul rând, la ce ore ale zilei. În funcţie de ceea ce învaţă AI-ul, sistemul de operare îşi va modifica comportamentul.

Astfel, Android P va şti când să permită unei aplicaţii să ruleze în fundal şi când să scoată alte aplicaţii din memorie. Totul în funcţie de observaţiile pe care AI-ul le va face pe baza comportamentului utilizatorului.

De exemplu, dacă AI-ul observă că utilizatorul foloseşte Facebook 10 dimineaţa minute în drum spre serviciu şi 10 minute seara la întoarcere, sistemul de operare va pre-încărca în memorie aplicaţia la intervalele orare observate şi o va opri în restul timpului.

Această abordare, pe o parte, poate avea rolul de a reduce consumul de energie dacă o aplicaţie nu mai rulează în fundal atunci când acest lucru nu este necesar.

Pe de altă parte, prin încărcarea anticipată în memorie atunci când AI-ul se aşteaptă ca o aplicaţie să fie deschisă, se reduc timpii de deschidere şi rulare a acesteia.

În mod normal, sistemele de operare mobile gestionează aceste aspecte pe baza unor reguli dinainte stabilite de ingineri, pe baza observaţiilor generale. AI-ul, însă, va aduce o experienţă personalizată fiecărui utilizator, având potenţialul de a se dovedi mult mai eficient.

Android P va fi lansat oficial undeva în trimestrul al treilea al anului, însă majoritatea utilizatorilor vor avea de aşteptat mai multe luni până când producătorii vor da undă verde update-ului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.