Preşedintele american Donald Trump a declarat joi, în a doua zi a unui summit NATO, la Bruxelles, că probabil poate să retragă Statele Unite din NATO, dar că acest lucru nu mai este necesar, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unor dezvăluiri, Trump a ameninţat în timpul summitului că retrage Statele Unite din Alianţa Nord-Atlantică, într-o ceartă pe tema chetuielilor militare.

El a spus într-o conferinţă de presă că este ”extrem de nemulţumit” de situaţie, dar că membrii Alianţei şi-au crescut nivelul angajamentului în urma plângerilor sale.

Întrebat dacă ameninţă în continuare să retragă Statele Unite din NATO şi dacă poate face acest lucru fără susţinerea Congresului, Trump a răspuns că ”cred că probabil pot, dar asta nu este necesar”.

El a declarat că le-a spus aliaţilor din NATO că este ”extrem de nemulţumit” de nivelul cheltuielilor militare şi a subliniat că a obţinut angajamentul acestora de a cheltui mai mult.

Trump a declarat în această conferinţă de presă că membrii NATO au convenit să continue efortul de a atinge cel puţin 2% din PIB în cheltuielile militare - într-un ritm mai rapid decât o fac în cadrul calendarului actual - până în 2024.

Angajamentul Statelor Unite în NATO ”rămâne foarte puternic”, a declarat Trump, în pofida unor dezvăluiri potrivit cărora a ameninţat cu retragerea din Alianţă într-o ceartă pe tema cheltuielilor militare.

El a spus că le-a spus ”oamenilor” că ar fi ”foarte nemulţumit” dacă ei nu-şi cresc nivelul angajamentului.

Statele Unite plătesc ”probabil 90% din costurile NATO”, a subliniat el.

El s-a declarat ”extem de nemulţumit faţă de ceea ce se întâmplă, iar ei şi-au crescut în mod substanţial angajamentul”.

NATO nu a comentat imediat aceste informaţii.

Trump a catalogat NATO drept ”depăşită”.

”Eu cred în NATO”, a subliniat el joi.

Casa Albă a anunţat că preşedintele urma să se adreseze presei înainte să plece în Regatul Unit, următoarea etapă a turneului său în Europa.

Preşedinţia americană a făcut acest anunâ în urma unor discuţii tensionate, la summit, după ce trump a criticat aproape toţi membrii NATO din cauză că nu cheştuiesc 2% din PIB cu Apărrarea şi după ce le-a cerut să dubleze acest nivel la 4%.

Trump a atacat Germania pe tema unor acord cu Rusia privind gazoductul Nord Stream 2.

Oficiali de la summit au anunţat că membrii Alianţei au participat la reuniune de urgenţă cu privire la cererile lui Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.