Actriţa Catherine Deneuve se numără între cele cinci personalităţi laureate anul acesta cu Praemium Imperiale, distincţie aflată sub patronajul familiei imperiale japoneze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Praemium Imperiale este acordat anual pentru cinci discipline - pictură, sculptură, arhitectură, muzică şi teatru/ film.

Artiştilor le este recunoscut impactul muncii lor la nivel internaţional şi rolul în comunitate. Fiecare va primi un onorariu de 15 milioane de yeni (117.000 de euro) şi un certificat.

Anul acesta, medalia le va fi acordată de prinţul Hitachi, preşedintele onorific al Asociaţiei Japoneze a Artei, într-o ceremonie care va avea loc pe 23 octombrie, la Tokyo, potrivit praemiumimperiale.org.

În plus, anual, este acordat un grant în valoare de 5 milioane de yeni unui grup sau instituţie care încurajează implicarea tinerilor în artă. Anul acesta, el a revenit Shakespeare Schools Foundation din Marea Britanie, care organizează cel mai mare festival de teatru pentru tineri.

Alături de Catherine Deneuve, în vârstă de 74 de ani, au fost desemnaţi laureaţi ai premiului arhitectul francez Christian de Portzamparc (74 de ani), premiat cu Pritzker, pictorul suprarealist franco-belgian Pierre Alechinsky (90 de ani), sculptoriţa japonez Fujiko Nakaya (85 de ani) şi dirijorul italian Ricardo Muti (77 de ani).

Aproximativ 150 de artişti au fost recompensaţi cu acest premiu, între ei numărându-se cineastul suedez Ingmar Bergman, compozitorul american Leonard Bernstein şi balerinul Mihail Barîşnikov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.