O agenţie guvernamentală britanică care a investigat scandalul Cambridge Analytica a anunţat că intenţionează să amendeze Facebook cu 500.000 de lire sterline (peste 660.000 de dolari) pentru că nu a reuşit să securizeze datele utilizatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Suma este maximul pe care agenţia, Biroul Comisarului pentru Informaţii (ICO), o poate impune pentru încălcarea legii din Marea Britanie privind securitatea datelor.

Facebook generează această sumă la fiecare şapte minute, având în vedere cifra veniturilor comunicată pentru primul trimestru: 11,97 de miliarde de dolari. Însă aceasta va fi prima pedeapsă pe care compania o va primi după izbucnirea scandalului care i-a afectat reputaţia, care a dus la scăderea preţului acţiunilor şi l-a forţat pe Mark Zuckerberg, CEO şi confondator, să depună mărturie în Congresul american şi în Parlamentul European.

Cambridge Analytica, companie londoneză finanţată prin donaţii făcute de republicani, s-a ocupat de campania din 2016 a lui Donald Trump şi l-a angajat pentru o perioadă pe Steve Bannon, CEO al campaniei actualului preşedinte american şi fost consilier la Casa Albă.

Facebook a susţinut că această companie a obţinut în mod ilicit accesul la informaţiile personale a peste 87 de milioane de utilizatori ai platformei social media printr-o firmă intermediară. Potrivit lui Christopher Wylie, fost cercetător de la Cambridge Analytica, firma dorea să realizeze profilurile pentru a le putea folosi în influenţarea voturilor.

Cambridge Analytica şi-a încheiat activitatea în luna mai.

Ancheta ICO a dezvăluit că Facebook a încălcat legea pentru că „nu a reuşit să securizeze informaţiile oamenilor” şi nu i-a informat „despre cum sunt ele culese de alte companii”. Decizia Biroului nu este finală. Este aşteptată replica Facebook.

Damian Collins, preşedintele comitetului pentru media din Parlamentul britanic, a declarat miercuri că Facebook „trebuie să informeze ICO cu privire la rezultatele investigaţiei interne, comitetul nostru şi alte autorităţi implicate în caz”, citează The Hollywood Reporter.

Erin Egan, reprezentant al Facebook, a transmis într-un comunicat că raportul ICO va fi reviziuit de companie, iar un răspuns va fi transmis curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.