Industria tutunului şi autorităţile declară că au acelaşi scop, reducerea fumatului tradiţional, însă în timp ce oficialii şi reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii insistă asupra unei politici de toleranţă zero privind orice formă de consum de nicotină, companiile producătoare consideră că o soluţie mult mai viabilă este crearea unui produs substituibil ţigaretelor tradiţionale, mult mai puţin riscant din punct de vedere al sănătăţii

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezentă la unui forum pe tema reducerii nocivităţii, vicepreşedintele responsabil cu comunicarea publică şi ştiinţifică al Philip Morris International (PMI), Moira Gilchrist, şi-a declarat convingerea că trebuie găsită o soluţie pe termen lung pentru aproximativ un miliard de persoane la nivel global. Pentru că, deşi se poate observa o scădere a ponderii fumătorilor în totalul populaţiei globului, asistăm şi la o creştere a acesteia, ceea ce înseamnă că numărul fumătorilor va rămâne relativ constant.

Vicepreşedintele PMI a mai precizat, conform Profit.ro, că, în ultimii zece ani, compania din care face parte a avut 2 obiective, reducerea riscurilor consumului de produse pe bază de nicotină şi crearea unor produse substituibile, în urma unui îndelungat proces de cercetare ştiinţifică.

În prezent, PMI comercializează patru astfel de produse, două bazate pe încălzirea tutunului, iar alte două, fără tutun, prin vaporizare. Produsele companiei se bazează pe constatarea că nu nicotina este principala problemă a fumatului tradiţional.

“Nicotina, chiar dacă este la rândul său un element negativ, producând dependenţă, nu este principala cauză a bolilor (cauzate de consumul de tutun - n.r.). Principala cauză este procesul de ardere a tutunului”, a declarat Gilchrist.

Vicepreşedintele PMI a explicat că în timpul fumatului unei ţigări tradiţionale, temperatura de ardere poate ajunge la peste 900 de grade Celsius, în timp ce în cazul încălzirii tutunului prin intermediul unui dispozitiv IQOS, aceasta nu depăşeşte 330 de grade Celsius. Iar principalele compuse care provoacă bolile asimilate tutunului se produc la temperaturi de ardere de peste 400 de grade Celsius.

“70% din cei care au cumpărat IQOS au abandonat fumatul tradiţional”, a afirmat Gilchrist, precizând că produsul substituibili e mai acceptabil pentru fumători, care se declară, după o perioadă de incertitudine, mulţumiţi de acesta.

Un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, prezent la dezbateri, a arătat însă că există temeri că aceste dispozitive pot fi prea atractive atât pentru tineri, pasionaţi de gadget-uri, cât şi pentru fumătorii care ar dori să se lase definitiv de fumat, şi nu cu ajutorul unor device-uri pe bază de nicotină. Publicitatea acestor dispozitive trebuie atent reglementată susţine reprezentantul OMS.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a susţinut punctul de vedere al OMS, precizând că ministerul pe care îl conduce “e dispus să spună Nu fumatului!”.

“Aş dori ca adolescenţii tinerii să nu se apuce de fumat. Prin urmare, tot în zona de reducere a nocivităţii, va trebui să fim atenţi la publicitatea acestor produse”, a declarat ministrul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.