Preşedintele Donald Trump urmează să anunţe luni alegerea, în postul de judecător al Curţii Supreme a Statelor Unite, a unui magistrat aparent foarte conservator şi ale cărui decizii vor avea consecinţe majore asupra evoluţiei societăţii americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această nominalizare are loc în urma retragerii neaşteptate a judecătorului Anthony Kennedy, unul dintre cei nouă înţelepţi de la Înalta Curte - numiţi pe viaţă. Ea va fi a doua de la intrarea în funcţie a locatarului Casei Albe, care a ales deja un tânăr conservator, Neil Gorsuch, în 2017.

Atent să ofere maximum de rezonanţă unei decizii care-i va mulţumi baza electorală, Trump urmează să--şi anunţe opţiunea de la Casa Albă, la ora locală 21.00 (marţi, 4.00, ora României), la o oră de mare audienţă. Acest orar a obligat marile posturi de televiziune să-şi schimbe programele.

Lista candidaţilor, atent selecţionaţi de organizaţia conservatoare Federalist Society, a fost scurtată de preşedinte, care a anunţat sâmbătă pe Twitter că ”o mare decizie va fi luată în curând”.

Trei magistraţi par să se afle în cărţi - Brett Kavanaugh, un fost consilier al lui George W. Bush; Amy Coney Barrett, o judecătoare cunoscută prin valorile sale religioase tradiţionaliste şi Raymond Kethledge, apărătorul unei interpretări literale a Constituţiei.

Însă Trump ar putea să creeze o surpriză şi să-l aleagă pe Thomas Hardiman, un aprig apărător al portului armelor, considerat un oitsider, după ce a fost finalist cu Gorsuch.

”Voi alege pe cineva cu referinţe impecabile, un intelect strălucitor şi o profundă reverenţă faţă de legile şi Constituţia Statelor Unite”, a promis el vineri.

”MILITARISM JUDICIAR”

Trump a respins ideea unei politizări a Curţii Supreme, o critică apăsată după ce Înalta Curte l-a desemnat pe George W. Bush în detrimentul lui Al Gore, în urma încurcăturii alegerilor prezidenţiale din 2000.

”Noi respingem militarismul judiciar şi deciziile politice la tribunal”, a dat el asigurări.

Curtea Supremă, a cărui primă misiune este să controleze constituţionalitatea legilor, tranşează dezbateri importante de societate în Statele Unite, un rol asigurat de parlamente în alte ţări.

Judecătorul Kennedy, în vârstă de 81 de ani, a jucat un rol-pivot în subiecte ca armele de foc sau finanţarea electorală, el a fost mai progresist în teme precum avortul, discriminarea pozitivă sau căsătoria între persoane de acelaşi sex.

El i-a departajat adesea pe cei opt colegi ai săi, patru conservatori - inclusiv preşedintele John Roberts - şi patru progresişti.

Plecarea sa era puternic temută de democraţi, care sunt îngrijoraţi totodată de o plecare a decanei de vârstă a Curţii, magistrata progresistă Ruth Bader Ginsburg, în vârstă de 85 de ani.

Fără Kennedy, mulţi consideră de-acum că un pericol real planează asupra diverselor câştiguri sociale - precum avortul.

DECALAJ LA DREAPTA

”Plecarea la pensie a domnului Kennedy provoacă o alunecare a Curţii” către dreapta, declară pentru AFP Thomas Lee, de la Fordham Law School. ”Indiferent care va fi persoana numită, ea se va afla la dreapta preşedintelui Roberts, care devine judecătorul de mijloc”.

Judecătorii Curţii Supreme îşi exercită adesea mandatul timp de decenii, iar miza este enormă în cazul lui Trump, care are ocazia să marcheze pe termen lung instituţia prin amprenta sa.

Preşedintele a ales expres magistraţi relativ tineri - Kavanaugh şi Hardiman au 53 de ani, Barrett are 46, iar Kethledge 51.

O Curte conservatoare urmează să oprească veleităţi locale de reglementare a armelor de foc, să le dea gajuri creştinilor conservatori, să-i consolideze pe susţinătorii pedepsei cu moartea, să susţină lobbyuri patronale şi să se opună unei plafonări a finanţărilor electorale.

Judecătorul care va fi ales urmează să fie aprobat de Senat.

Trump vrea să acţioneze rapid, pentru a profita de scurta majoritate republicană în Camera superioară a Congresului, înaintea alegerilor parlamentare riscante din noiembrie.

Însă opoziţia democrată intenţioneazăsă se mobilizeze la votul de confirmare, un proces pe care Mitch McConnell, liderul republicanilor în Senat vrea să-l încheie în toamnă.

”Preşedintele Trump are datoria, faţă de poporul american, de a numi un candidat moderat şi consensual, ci nu un extremist”, a subliniat pe Twitter senatoarea democrată Dianne Feinstein.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.