Mai multe zone din judeţul Argeş au fost afectate de inundaţii, sâmbătă după amiază, un drum naţional fiind acoperit de apă al cărei nivel ajungea la un metru. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din curţi şi de pe drumuri. ISU Bucureşti - Ilfov a intervenit sâmbătă în Capitală, care s-a aflat sub cod portocalliu de ploi şi vijelii, pentru a ridica mai mulţi copaci căzuţi pe carosabil sau pe maşini şi în cazul unor case şi curţi inundate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BUCUREŞTI - Conform situaţiei prezentate de ISU Bucureşti - Ilfov sâmbătă seară, intervenţiile au vizat 21 de copaci căzuţi pe maşini sau pe carosabil şi 2 stâlpi căzuţi din cauza furtunii.

De asemenea 13 autovehicule au fost avariate.

Echipele de intervenţie ale ISU au acţionat în cazul a 6 case şi curţi inundate şi pentru degajarea apei acumulate pe carosabil în cazul a trei drumuri.

Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, ISU Bucureşti - Ilfov a intervenit cu peste 100 de pompieri, 32 de autospeciale şi 9 motopompe.

SIBIU - Autorităţile intervin, sâmbătă seară, în localităţile Săcădate şi Apoldu de Sus, din judeţul Sibiu, afectate de o ploaie torenţială care a inundat gospodării, subsoluri de clădiri şi străzi. Localnicii spun că în 15 – 20 de minute de precipitaţii nivelul apei a ajuns la jumătate de metru pe străzi şi s-au format torenţi.

Mai multe apeluri au fost înregistrate la 112 după ce o ploaie torenţială a afectat localităţile Săcădate şi Apoldu de Sus, din judeţul Sibiu, oamenii cerând ajutor pentru evacuarea apelor din gospodării.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Cristina Crineanu, a declarat pentru News.ro că au fost trimise pe teren autospeciale dotate cu motopompe, iar echipele acţionează pentru a scoate apa din subsolurile unor clădiri.

În Apoldu de Sus se intervenea, la ora transmiterii acestei ştiri, la aproximativ zece subsoluri inundate, iar la Săcădele se scotea apa din cinci subsoluri.

Totodată, apele au inundat gospodării în ambele localităţi, oamenii afirmând că a fost o ”rupere de nori” care a durat 15-20 de minute.

Pe mai multe străzi, nivelul apei a depăşit jumătate de metru şi s-au format torenţi.

Conform ISU, apele au început să se retragă de pe străzi, din curţi şi grădini imediat ce ploaia s-a oprit, dar se intervine în continuarea la clădirile afectate.

ARGEŞ

Ploile torenţiale din ultimele ore au provocat inundaţii în mai multe zone din judeţul Argeş,  unde pompierii intervin,  sâmbătă după amiază, pentru evacuarea apei cu motopompe.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş,  Mădălina Epure,  echipaje de intervenţie evacuează apa din comunele Mihăieşti şi Stâlpeni, unde apele acoperă mai multe curţi.

De asemenea,  drumul naţional 73 a fost acoperit de viituri,  pe acest tronson nivelul apei depăşind un metru. 

În zonele afectate de inundaţii nu au fost semnalate victime şi nici case în care să fi intrat apa.

O atenţionare cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină pentru 32 de judeţe este în vigoare de sâmbătă, de la ora 12.00, până luni seară. Potrivit meteorologilor, cantităţile de apă vor depăşi 20 de litri pe metru pătrat, în timp ce în zonele de deal şi la munte se vor înregistra cantităţi de apă de până la 70 de litri pe metru pătrat. De asemenea, de sâmbătă de la prânz şi până marţi 30 de judeţe se află sub avertizare cod galben de inundaţii emisă de hidrologi.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri o informare meteo potrivit căreia începând de sâmbătă, de la prânz, până luni, la ora 21.00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în cea mai mare parte a ţării, vor fi averse care vor avea şi caracter torenţial, însoţite de frecvente decărcări electrice. De asemenea, vântul va avea unele intensificări care vor lua şi aspect de vijelie şi vor fi şi căderi de grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp şi pe arii restrânse 30-40 de l/mp.

Tot sâmbătă, de la ora 16.00, şi până luni, la ora 21.00, este în vigoare o atenţionare cod galben. În acest interval, în zonele deluroase şi la munte, precum şi în Oltenia, Transilvania şi local în Muntenia, în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă de 25-30 de l/mp şi pe arii restrânse vor atinge chiar şi 50-70 de l/mp.

Treizeci şi două de judeţe sunt vizate de codul galben emis de meteorologi.

De asemenea, hidrologii au emis o avertizare cod galben de inundaţii pentru 30 de judeţe, valabilă de sâmbătă de la prânz, până marţi. Totodată, a fost emisă o avertizare cod portocaliu de inundaţii pentru 13 judeţe, valabilă de duminică, de la ora 9.00, până luni la miezul nopţii.

Potrivit hidrologilor, va fi cod galben de inundaţii de sâmbătă, de la ora 12.00, până marţi, la ora 18.00.

Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Someşul Mic – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Cluj şi Bihor), Crişul Repede – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele Bihor şi Arad), Crişul Alb – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţele Alba şi Cluj), Mureş – bazin superior şi afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Târnave (judeţele Harghita, Mureş, Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad), Bega – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţul Timiş), Timiş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera (judeţele Caraş Severin şi Timiş), Cerna (judeţele Caraş Severin şi Gorj), Drincea, Desnăţui (judeţele Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin superior şi mijlociu şi afluenţi bazin inferior (judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Dolj), Olt – bazin superior amonte S.H. Hoghiz şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hoghiz (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş şi Olt), Călmăţui (judeţele Olt şi Teleorman), Vedea (judeţele Argeş, Olt şi Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov), Ialomiţa – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu, Prahova (judeţele Dâmboviţa şi Prahova), Buzău – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu (judeţele Braşov, Covasna şi Buzӑu), Rm. Sărat (judeţele Vrancea şi Buzău), Putna (judeţul Vrancea), Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ, Bacӑu, Covasna şi Vrancea), Suceava, Moldova, Bistriţa (judeţele Suceava, Neamţ şi Harghita).

De asemenea, de duminică de la ora 09.00, până luni la miezul nopţii va fi cod portocaliu în bazinele hidrografice: Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sfântu Gheorghe (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş şi Olt), Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman), Argeş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov).

viewscnt

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.