Ministrul britanic de Interne Sajid Javid i-a îndemnat pe ruşi să ”se explice” după otrăvirea a doi britanici cu acelaşi agent neurotoxic căruia i-au fost victime un fost spion rus şi fiica sa, în urmă cu patru luni, la Salisbury, în sud-vestul Angliei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A venit timpul, acum, ca statul rus să explice exact ceea ce s-a întâmplat”, a declarat joi ministrul în Parlament.

Otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, atribuită de Londra Moscovei, în pofida dezminţirilor ruse, a provocat o gravă criză diplomatică între RegatulUnit şi Rusia.

”Acesta nu este un conflict cu populaţia rusă. Acestea sunt acţiuni ale Guvernului rus, care continuă să aducă atingere securităţii noastre şi a comunităţii internaţionale”, a declarat Sajid Javid.

"Este total inacceptabil ca cetăţenii noştri să fie ţinte deliberate sau accidentale sau să se deverseze otravă pe străzile, în parcurile şi în oraşele noastre”, a denunţat el.

Doi britanici - un bărbat în vârstă de 45 de ani şi o femeie în vârstă de 44 de ani - au fost spitalizaţi sâmbătă la Amesbury, în sud-vestul Angliei, un orăşel situat la aproximativ 12 kilometri de Salisbury, oraşul în care Serghei şi Iulia Skrpal au fost otrăviţi în martie.

Poliţia a evocat mai întâi un incident legat de droguri, însă Neil Basu, şeful antiterorismului britanic, a anunţat miercuri seara că cuplul a fost expus agentului niviciok, ”acelaşi agent inervant” ca cel utilizat împotriva Skripalilor.

Cei doi membri ai familiei Skripal au fost externaţi de la spitalul din Salisbury după mai multe săptămâni de tratament medical intensiv.

Poliţia încearcă să stabilească unde şi cum au fost otrăvite cele două noi victime, în contextul în care mai multe locuri au fost decontaminate după cazul Skripal.

Potrivit ministrului de Interne, ”ipoteza noastră solidă de lucru este că cuplul a intrat în contact cu agentul neurotoxic în alt loc decât în locurile care au făcut parte din operaţiunea de curăţare iniţială”.

Ruşii au dat asigurări joi că nu dispun de informaţii despre noua otrăvire şi s-au declarat ”foarte îngrijoraţi” de ”utilizarea repetată a unor asemenea substanţe în Europa”.

Însă, potrivit lui Sajid Javid, este de aşteptat ”o nouă dezinformare a Kremlinului, aşa cum am văzut în urma atacului de la Salisbury”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.