Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în condiţiile în care cele mai noi evaluări au reconfirmat perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor luni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna mai la 5,41%, cel mai înalt nivel din februarie 2013, când a fost 5,65%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

”Cele mai recente evaluări reconfirmă perspectiva plafonării ratei anuale a inflaţiei pe parcursul următoarelor luni deasupra intervalului ţintei şi coborârea acesteia la finalul anului curent în apropierea limitei superioare a intervalului, în linie cu prognoza pe termen mediu din mai 2018”, se arată în comunicatul publicat miercuri.

În luna mai, BNR a revizuit în creştere, de la 3,5% la 3,6%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 3%, în scădere de la 3,1%, pentru decembrie 2019.

BNR a avertizat însă miercuri că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei pe termen mediu a inflaţiei sunt semnificative. Acestea au ca surse condiţiile de pe piaţa muncii, evoluţia preţurilor administrate şi a cotaţiei petrolului, precum şi volatilitatea de pe piaţa financiară internaţională.

”Relevante sunt şi ritmul creşterii economice în zona euro şi pe plan global şi pericolul escaladării protecţionismului comercial”, se arată în comunicat.

În plus, banca centrală arată că datele privind creşterea economică în primul trimestru indică o decelerare mai pronunţată decât cea anticipată, dinamica anuală a PIB ajungând la 4%, de la 6,7% în ultimele trei luni ale anului trecut.

”Consumul gospodăriilor populaţiei a continuat să fie principalul determinant al creşterii economice, dar cu o contribuţie considerabil diminuată. Formarea brută de capital fix şi-a menţinut aportul pozitiv, în scădere totuşi faţă de intervalul anterior. În schimb, contribuţia exportului net la creşterea PIB real s-a îmbunatăţit, în condiţiile diminuării ecartului pozitiv dintre ritmul anual de creştere a importurilor şi cel al exporturilor”, se arată în comunicat.

Astfel, pe acest fond, a avut loc o temperare a ritmului de creştere a deficitului de cont curent comparativ cu perioada similară a anului trecut, acesta rămânând totuşi la o valoare ridicată, potrivit BNR.

România a înregistrat în primele patru luni un deficit de cont curent de 2,05 miliarde euro, cu 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.