Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, reales pe 24 iunie, va depune jurământul luni, marcând intrarea în noul sistem prezidenţial, care îi conferă puteri larg sporite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Erdogan a fost reales pe 24 iunie într-un mandat de cinci ani, obţinând o victorie în alegerile prezidenţiale din primul tur, cu 52,6% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate neoficiale.

Înaltul Comitet Electoral (YSK) urma să anunţe miercuri rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale şi legislative de la 24 iunie.

Preşedintele va depune jurământul luni, în Parlament, a anunţat miercuri o sursă prezidenţială, şi îşi va prezenta viitorul Guvern ulterior.

Ceremonia se va desfăşura la ora locală 16.00 (şi ora României), a precizat agenţia Anadolu.

Peste 3.000 de invitaţi - inclusiv şefi de stat străini - urmează să asiste la ceremonie, potrivit cotidianului Hürriyet, care nu le precizează identitatea.

Depunerea jurământului va fi urmată de o ceremonie, la palatul prezidenţial, care va marca în mod oficial trecerea la noul sistem prezidenţial, în baza unei revizuiri a Constituţiei adoptate prin referendum în aprilie 2017.

În acest nou cadru, postul de premier este desfiinţat, iar întreaga putere executivă îi revine preşedintelui. Erdogan îşi va numi în mod direct miniştrii şi va desemna unul sau mai mulţi vicepreşedinţi.

Acest sistem a fost amplu criticat de opoziţie, care denunţă o derivă autoritaristă a şefului statului turc şi o tentativă de a slăbi Parlamentul - întrucât preşedintele va putea să guverneze prin decrete.

Deputaţii din noua legislatură vor depune jurământul sâmbătă.

După ce va depune jurământul, Erdogan se va duce, marţi, în Republica Turcă Ciprul de Nord (RTCN), recunoscută nuai de către Ankara, şi în Azerbaidjan, iar apoi la Bruxelles, miercuri şi joi, la summitul NATO.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.