Parlamentul se află în faţa unui moment istoric, acela de a decide viitorul resurselor din Marea Neagră. Sunt în joc zeci de miliarde de euro vânate de firme gigant din industria petrolieră, dar şi interesele poporului român, a cărui dezvoltare şi viitor economic depind de aceste resurse. Preocuparea faţă de zăcămintele din Marea Neagră, face de această dată obiectul unui proiect de lege iniţiat de Guvernul PSD-ALDE, privind operaţiunile petroliere de tip offshore (pe mare).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În concret, este vorba de Proiectul de lege nr. 33/2018, prin care se urmăreşte reglementarea modului de exploatare a resurselor petroliere din Marea Neagră, preţul şi comercializarea acestora. Pentru ca toată lumea să înţeleagă semnificaţia majoră a acestei legi, trebuie spus că valoarea resurselor ce urmează a fi exploatate de companii străine, este de zeci de miliarde de euro, iar la cum arată forma actuală a legii, majoritatea PSD-ALDE-UDMR promite să vândă resursele cât se poate de ieftin, pe termen nedefinit şi fără ca vreodată cineva să mai poată modifica aceste condiţii.

            Avem de aface cu o iniţiativă dezastruoasă şi umilitoare la adresa poporului român, prin care majoritatea parlamentară vrea să cedeze dreptul de exploatare a zăcămintelor din Marea Neagră, pe bani de nimic, în schimbul unor redevenţe derizorii, fapt ce ar produce pierderi la bugetul de stat de ordinul miliardelor de euro. În situaţia de faţă, dimensiunea pagubei ar fi aproape triplă comparativ cu privatizarea Petrom, un alt jaf colosal realizat de PSD în timpul guvernării Năstase, când din cauza nivelului scăzut al redevenţei, taxa pe care operatorul trebuia să o plătească statului pentru drepturile de exploatare, România a pierdut de-a lungul anilor alte miliarde de euro. Acest proiect de lege este problematic în ansamblul său, dar un impact catasrofal îl are articolul 18 ce prevede un nivel fix al redevenţei pe toată durata exploatării. Altfel spus, firmele străine ne pot lua resursele la un preţ infim, aşa cum este fixat astăzi, România având un nivel al redevenţei printre cele mai mici din Europa şi fără ca statul român să mai poată creşte vreodată nivelul acestei taxe. La fel de nociv este şi articolul 19 care sfidează principii de natură fiscală, întrucât acestor companii străine li se aplică un regim privilegiat, urmând a fi scutite pentru viitor de orice creştere de impozit. Cum se poate ca pe un contribuabil de rând să-l obligi a respecta orice modificări făcute la Codul Fiscal, cei de la ANAF să-i închidă activitatea pentru datorii de câteva zeci de lei, iar acestor companii care sunt gata să pună mâna pe averea energetică a ţării, să le aplici un regim fiscal privilegiat? Îndrăzneşte să crezi că PSD vinde România, ăsta ar fi trebuit să fie sloganul lor în campanie, la cum vor să renunţe la resursele din Marea Neagră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.