Cinci candidaţi la alegerile de la Primăria Moscovei au fost înregistraţi marţi de Comisia electorală, care a prezentat o listă fără candidaţi din partea opoziţiei ruse în acest scrutin municipal, în care opozantul Aleksei Navalnîi s-a clasat în 2013 pe poziţia a doua, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul în exerciţiu Serghei Sobianin, aflat în post din 2010, candidează ca independent şi se află între cele cinci persoane a căror candidatură a fost aprobată de comisie în vederea alegerilor municipale prevăzute pe 9 septembrie.

Creditat cu 34% din intenţiile de vot, potrivit unui sondaj realizat de centrul independent Levada, Sobianin va înfrunta un candidat al Partidului Comunist, doi candidaţi din partidele naţionaliste LDPR şi ”Rusia Dreaptă” şi un candidat al ”Uniunii citadinilor”.

Comisia electorală nu a aprobat vreo candidatură din partea opoziţiei anti-Kremlin - precum cea a fostului deputat Dmitri Gudkov.

”Miracolul nu a avut loc. Sobianin a decis să nu mă lase să candidez”, a denunţat Gudkov pe Facebook, adăugând că ”Moscova este de-acum un adevărat sultanat”. ”Consider aceste alegeri ilegitime şi nu le voi recunoaşte rezultatul”, a adăugat el.

”Singura forţă politică ce se poate opune primarului suntem noi (opoziţia). Toate alegerile municipale de la Moscova au dovedit-o”, a subliniat el.

La ultimele alegeri municipale în capitala rusă, în septembrie 2013, Serghei Sobianin a fost reales în post cu 51,3% din voturile exprimate.

Principalul opozant al Kremlinului Aleksei Navalnîi a provocat o surpriză şi s-a clasat pe locul doi, cu 27,2% din sufragii. El a denunţat fraude şi a cerut un tur doi, fără succes.

Declarat ineligibil până în 2024, din cauza unei condamnări judiciare, Navalnîi nu a putut candida în alegerile prezidenţiale din martie, în urma cărora Vladimir Putin a fost reales fără surpriză.

Opoziţia anti-Putin este absentă, de asemenea, în Duma de Stat - Camera inferioară a Parlamentului rus, în care nu a obţinut vreun loc în alegerile legislative din 2016.

NEPOATA LUI SKRIPAL, CANDIDEAZĂ ÎN ALEGERILE REGIONALE

Pe de altă parte, nepoata fostului dublu agent rus care a fost otrăvit în Marea Britanie candidează la un mandat în alegerile regionale din Rusia, din partea unui partid controlat de Kremlin, relatează The Associated Press.

Viktoria Skripal candidează în regiunea Iaroslavl, la nord de Moscova, din partea Partidului Rusia Dreaptă, porivit unei purtătoare de cuvânt a formaţiunii, Anastasia Pivovarova.

Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au supravieţuit unei otrăviri, în martie, în oraşul Salisbury (Anglia). Ei au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic, novicioc, potrivit Londrei, care acuză Moscova că se află în spatele acestui atac, ceea ce ruşii neagă.

Viktoria Skripal a declarat la televiziunea de stat că nu are încredere în ancheta britanică.

Ea este suţinută de Rusia Dreaptă din cauza ”poziţiei (sale) civice active”, a declarat Pivovarova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.