O dronă în formă de Superman şi un avion miniatural - pilotate de către activişti Greenpeace - au fost zdrobite marţi de o clădire a unei centrale nucleare, în apropiere de Lyon, nişte acţiuni ”fără impact” asupra siguranţei instalaţiilor potrivit EDF, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu două zile înaintea prezentării unui raport parlamentar pe tema securităţii şi siguranţei nucleare, ONG-ul a vrut să atragă din nou atenţia asupra ”vulnerabilităţii” piscinelor de depozitare a combustibilului uzat, printr-o acţiune ”puternic simbolică” la Centrala Bugey, la Saint-Vulbas (Ain).

Prezentând fotografii şi înregistrări video drept dovadă, Greenpeace afirmă că a făcut să intre ”în zona interzisă” o dronă, urmată imediat după aceea de un avion radiotelecomandat.

Activiştii le-au zdrobit - în mod intenţionat - de zidul piscinei de depozitare a combustibilului uzat, de lângă Reactorul 2.

O a doua dronă a pătruns, de asemenea, în incintă pentru a filma scena.

”Marţi, 3 iulie, la ora (locală 6.27 (7.27, ora României), echipe de la Centrala Nucleară Bugey (Ain) au detectat prezenţa a două drone care survolau instalaţia. Una dintre cele două drone a fost interceptată la sol de forţe de jandarmerie. Prezenţa acestor drone nu a avut vreun impact asupra siguranţei instaşaţiilor”, a declarat EDF pentru AFP.

Prezenţa avionului radiotelecomandat a fost confirmată de autorităţi.

”Clădirea combustibilului este o clădire importantă pentru siguranţă, dimensionată contra agresiunilor externe naturale sau accidentale, ceea ce-i asigură o robusteţe crescută. Survolarea dronei nu constituie o ameninţare la adresa siguranţei”, a dat asigurări EDF, fără să confirme altceva.

Este vorba despre o infracţiune din pespectiva Codului Apărării, iar o plângere a fost depusă, antrenând deschiderea unei anchete, a adăugat producătorul de electricitate.

Această acţiune are loc în urma unor pătrunderi ale unor activişti Greenpeace în centrale nucleare la Cattenom (Moselle), în octombrie, şi Cruas (Ardèche), în noiembrie, care aveau acelaşi obiectiv - denunţarea unor falii în securitatea piscinelor de combustibil.

Urmăriţi în justiţie, activiştii au fost condamnaţi din cauza acestor acţiuni, unii, pentru prima dată, la închisoare fermă.

Survolarea centralelor nucleare de către drone se află între subiecte evocate de Comisia parlamentară de anchetă cu privire la siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare, al cărei raport urmează să fie prezentat joi.

În 2014 şi 2015, drone au survolat mai multe instalaţii nucleare franceze - inclusiv centrala de la Bugey, situată la aproximativ 25 de kilometri de Lyon, acţiuni care nu au fost explicate la acea vreme.

Greenpeace a dezminţit orice implicare în aceste acţiuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.