Acordul Angelei Merkel menit să-i salveze Guvernul, care prevede respingerea unor migranţi care sosesc în Germania, este deja criticat şi riscă să provoace un efect de domino, care se desenează deja în restul Europei, maiales în Austria, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul austriac a anunţat marţi că este ”pregătit să ia măsuri pentru a-şi proteja” frontierele, în urma unor restricţii vizând solicitanţi de azil anunţate luni de cancelarul german cu scopul de a soluţiona cria guvernamentală de la Berlin.

”Vom fi obligaţi să luăm măsuri pentru a evita dezavantaje pentru Austria şi populaţia sa” şi ”protejarea frontierei noastre de sud în special” - cu Italia şi Slovenia, a adăugat el.

În faţa presiunilor aripii celei mai de dreapta din coaliţia sa guvernamentală - care ameninţa să o părăsească,  Angela Merkel a acceptat să-şi închidă definitiv generoasa politică de primire iniţiată în 2015.

Cancelarul german a luat atunci decizia controversată de a deschide porţile ţării sale unor sute de mii de solicitanţi de azil.

”CENTRE DE TRANZIT”

Acordul încheiat luni noaptea, cu dificultate, între Uniunea sa Creştin Democrată (CDU, centru-dreapta) şi Uniunea bavareză Creştin Socială (CSU, dreapta) prevede ca migranţii care vin în Germania dar au fost înregistraţi deja în alt stat membru UE să fie plasaţi în ”centre de tranzit”, la frontiera cu Austria.

Acest lucru priveşte - în realitate - cea mai mare parte a solicitanţilor de azil, care nu vor mai fi repartizaţi, ca în prezent, în toată ţara.

Ei vor fi trimişi după aceea în ţara prin care au intrat în UE, în cadrul unor acorduri bilaterale sau - în cazul în care asemenea acorduri nu sunt posibile - vor fi respinşi către Austria vecină, pe unde vin cel mai adesea.

Asupra acestui punct se anunţă reacţii dure în Austria, o ţară condusă de un Guvern din care fac parte conservatori şi extrema dreaptă.

Iar Viena se pregăteşte la rândul său să respingă migranţii care sosesc din Italia - principala poartă de intrare, în prezent, în Uniunea Europeană (UE).

Concesiile făcute de Angela Merkel la presiunea dreptei sale dure riscă, aşadar, să pună în discuţie marile principii ale recentului summit UE pe tema migraţiei - promisiunea de a privilegia soluţii europene în faţa tentaţiilor naţionale şi ajutorarea Italiei.

VALURI ÎN GERMANIA

De altfel, în Germania, Angela Merkel nu a ieşit încă din criza guvernamentală.

Ea a reuşit să-şi potolească ministrul de Interne, pe bavarezul Horst Seehofer, însă va trebui să-şi convingă şi celălalt partener, Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga) să aprobe acordul.

Or SPD şi-a amânat răspunsul, cerând timp să-l analizeze.

Dacă va refuza acordul, criza guvernamentală va reizbucni şi mai puternic.

O reuniune la vârf între cei trei parteneri de coaliţie CDU-ul Angelei Merkel, CSU-ul lui Seehofer şi SPD este prevăzută marţi către 16.00 GMT (19.00, ora României).

Primele reacţii ale SPD şi în general ale stângii nu sunt deloc favorabile.

Unul dintre specialiştii social-democraţi în migraţie, Aziz Bozkurt, a denunţat un acord care merge ”complet în sensul extremei drepte”.

Ecologiştii şi stânga radicală din Germania au catalogat ”centrele de tranzit” avute în vedere la frontieră drept ”lagăre de internare” a migranţilor, o rimitere la trecutul nazist al ţării.

Social-democraţii au refuzat în mod categoric - în urmă cu trei ani - asemenea centre, despre care s-a discutat deja la acea vreme, în faţa afluxului de solicitanţi de azil.

Angela Merkel se află, aşadar, în continuare sub presiune.

Iar politic, chiar dacă a evitat imediat căderea Guvernului său, ea iese şi mai slăbită, în urma atacurilor la care a supus-o Horst Seehofer.

Este dificil de imaginat că Merkel va mai putea să aibă de-acum o relaţie liniştită cu ministrul său de Interne şi CSU, partidul bavarez al acestuia, care i-a pus în mod deschis în discuţie autoritatea timp de săptămâni de zile.

”Atmosfera în coaliţia guvernamentală probabil că nu a mai fost niciodată atât de otrăvită ca acum”, comenta marţi tablodul Bild.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.