Preşedintele iranian Hassan Rohani începe luni un turneu în Elveţia şi Austria ,considerat ”de o importanţă capitală” la Teheran în privinţa cooperării între Republica islamică şi Europa, după retragerea americană din acordul în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rohani a plecat luni dipă-amiaza în fruntea unei delegaţii importante către Zurich, potrivit televiziunii de stat iraniene.

Vizita în Elveţia se prelungeşte până marţi, iar potrivit autorităţilor austriece Rohani se va afla miercuri la Viena, unde s-a încheiat, în 2015, acordul internaţional în dosarul nuclear.

Această vizită va reprezenta ”ocazia de a vorbi despre viitorul acordului”, a declarat Rohani înainte să urce în avion.

”În contextul actual al retragerii Statelor Unite (...) şi negocierilor intense între Iran şi Europa în vederea găsirii mijloacelor de păstrare a acordului”, acest turneu ”este de o importanţă capitală deoarece va furniza un tablou mai precis al cooperării între Iran şi Europa”, scria sâmbătă agenţia semioficială Isna, citând un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghassemi.

Austria a preluat duminică, pe următoarele şase luni, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), iar Elveţia reprezintă interesele Statelor Unite în Iran, în absenţa relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

Împreună cu ministrul său de Externe Mohammad Javad Zarif, Rohani - un conservator moderat reales în 2017 cu susţinerea reformatorilor - a fost principalul artizan iranian al Acordului de la Viena, din care a făcut cheia de boltă a politicii sale de deschidere către Occident, ceea ce i-a adus critici dure din tabăra ultraconservatoare iraniană.

Preşedintele american Donald Trump şi-a retras unilateral ţara din acord, în mai, atrăgându-şi criticile celorlalte părţi - Iran, China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia - ale acestui pact validat de o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

Beijingul, Parisul, Berlinul, Londra, Moscova şi UE - asociate în urmărirea acordului - nu încetează să-şi proclame ataşamentul faţă de text, pe care-l prezintă drept o victorie diplomatică în domeniul luptei împotriva proliferării nucleare.

Însă Republica islamică repetă că nu va rîmâne în el în pofida intereselor sale.

GARANŢII ECONOMICE 

Reragerea Washingtonului deschide calea impunerii unor noi sancţiuni americane Teheranului şi întreprinderilor din ţări terţe care fac comerţ cu Iranul şi investesc în această ţară.

Teheranul se plânge că nu a ”recoltat” promisiunile de investiţii la care se aştepta după Acordul de la Viena, iar mai multe mari grupuri străine au anunţat în iunie că intenţionează să înceteze orice activitate în sau cu Iranul de teama viitoarelor sancţiuni.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a îndemnat Europa să ofere ”garanţii” de natură economică, în măsură să permită Iranului să rămână în acord.

Sporind presiunea, el a ordonat pregătiri în vederea unei reluări rapide a activităţilor nucleare suspendate de Iran, în virtutea Acordului de la Viena, în cazul unui eşec al negocierilor cu UE.

Zarif a avertizat, pe 24 iunie, cu privire la un ”eşec” al Acordului de la Viena, afirmând că un asemenea scenariu ar fi ”foarte periculos pentru Iran” şi că aceasta nu este ”cu siguranţă soluţia aleasă de sistemul” politic iranian.

La începutul lui iunie, Rohani s-a dus în China la discuţii despre viitorul textului cu omologii săi rus şi chinez, în marja unui summit internaţional.

În Elveţia, liderul iranian urmează să se întâlnească cu preşedintele Confederaţiei helvetice Alain Berset. În cadrul vizitei are loc un forum economic elveţiano-iranian pe tema alimentaţiei şi sănătăţii.

Potrivit agenţiei oficiale Irna, această vizită reprezintătotodată ocazia semnării unor acorduri de cooperare economică.

La Viena, Rohani urmează să se întâlnească cu omologul său austriac Alexander Van der Bellen şi cu şeful Guvernului Sebastian Kurz.

Potrivit presei austriece, mai multe memorandumuri de cooperare economică urmează să fie semnate, în ideea prezentării unor garanţii în vederea păstrării Acordului de la Viena.

Statele Unite şi anumite ţări europene ca Franţa acuză Iranul că joacă un rol destabilizator în Orientul Mijlociu - în Siria, Irak, Liban şi Yemen -, ceea ce Teheranul dezminte vehement.

Kurz, citat duminică de agenţia austriacă APA, a declarat că intenţionează să vorbească ”clar” cu Rohani ”despre rolul Iranului în regiune” şi că va găsi ”cuvinte clare despre situaţia drepturilor omului” în această ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.