O scrisoare a lui Albert Einstein şi a soţiei sale Elsa, scrisă în plin asediu nazist şi în aceeaşi zi în care fizicianul de origine evreiască a renunţat la paşaportul german, a fost vândută la licitaţie pentru 25.000 de dolari într-o sesiune organizată de casa Nate D. Sanders din Los Angeles, scrie agenţia spaniolă EFE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Einstein i-a trimis scrisoarea de patru pagini surorii sale Maja Winteler-Einstein pe 28 martie 1933, de la bordul navei S-S Belgenland, cu care venea de la New York către Anvers (Belgia), unde şi-a predat paşaportul la consulatul german. 

După ce naziştii au preluat puterea, în ianuarie 1933, au făcut percheziţie în casa lui Einstein când fizicianul şi soţia sa Elsa erau plecaţi în Statele Unite. Chiar au publicat fotografia lui Einstein cu explicaţia "încă nu e spânzurat" şi ar fi pus o recompensă pe capul lui de 5.000 de dolari.

În ziua în care această scrisoare a fost scrisă, soţii Einstein se întorceau în Germania, cu intenţia de a locui aici pe timpul verii, în casa din Caputh, dar au descoperit că şi aceasta a fost percheziţionată. După asta, Einstein a decis să renunţe la paşaport când a ajuns la Anvers şi a realizat că trebuie să găsească un loc sigur în care să trăiască. 

Elsa a început scrisoarea, într-o stare de agitaţie, fiind extrem de îngrijorată pentru fiul lui Einstein, pe care îl credea în pericol din cauza criticilor publice aduse de fizician nazismului. "Dragă Maya, ce credeam noi, că Tetel (fiul lui Einstein, n.r) să rămână cu tine. Tocmai am aflat că nu este posibil (...) Maya, ce vremuri trăim! De zile bune am fost nefericit şi bolnav încât abia pot fi capabil să rezist. Ajungem la Anvers în 10 minute. Îmi doresc să fim ascunşi deja într-un colţ liniştit. Şi sunt atât de speriat în timpul aterizării! Oh, Doamne!". 

Albert Einstein, născut în Germania şi laureat cu Nobel pentru Fizică în 1921, a murit în 1955, la Princeton (New Jersey), la vârsta de 76 de ani.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.