Comisia Europeană va trimite Polonia la Curtea Europeană de Justiţie din cauza unei legi noi privind pensionarea anticipată a 40% din judecătorii Curţii Supreme din Polonia, conform unor oficiali, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunea Comisiei a venit, probabil, prea târziu pentru că legea înaintată de guvernul condus de Partidul Justiţie şi Lege (PiS) va intra în vigoare pe 3 iulie.

„Comisia a luat decizia de a da judecată”,  a declarat pentru Reuters un oficial apropiat situaţiei.

Noua lege - promulgată în decembrie de preşedintele Andrzej Duda - pune capăt mandatelor a aproape jumătate dintre judecătorii Curţii, printre care preşedintele Malgorzata Gersdorf. Aceasta a denunţat o "lovitură de forţă" contra instituţiei sale.

Adoptarea acestor legi a dus Polonia într-o profundă criză politică, Varşovia fiind acuzată de Bruxelles de nerespectarea statului de drept.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.