Preşedintele Poloniei Andrzej Duda a promulgat miercuri modificarea controversatei legi a Holocaustului, fiind eliminată pedeapsa cu închisoarea pentru cei care sugerează implicarea ţării în Holocaust.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentarii polonezi au votat pentru modificarea legii Holocaustului, înlăturând din textul legislativ pedepsele cu închisoarea pentru persoanele care sugerează că Polonia a fost complice la crimele naziste, scrie Reuters.

Camera inferioară a Parlamentului a aprobat modificările într-o sesiune de urgenţă la câteva ore după ce prim-ministrul Mateusz Morawiecki a cerut parlamentarilor să modifice legea veche de patru luni. Legea a trecut apoi şi de votul camerei superioare, ajungând la promulgare.

În forma actuală, legea impune pedepse cu închisoarea până la trei ani pentru cei care atribuie crimele Germaniei naziste poporului sau statului polonez. De asemenea, sunt prevăzute amenzi şi pedepse cu închisoarea pentru oricine menţionează lagărele naziste ca fiind poloneze.

Legislaţia, introdusă de partidul conservator aflat la putere în Polonia, a stârnit un conflict cu Israelul, care consideră că legea afectează libertatea de exprimare. În plus, SUA se opun ferm legii, avertizând că afectează relaţiile strategice ale Poloniei cu Israelul şi SUA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.