Parlamentarii UDMR vor lua parte la dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, dar la momentul votului vor părăsi sala, a anunţat miercuri dimineaţă liderul UDMR, Kelemen Hunor. El a spus că "se va demonstra" că coaliţia PSD-ALDE are majoritate şi fără UDMR şi că moţiunea nu ar fi trecut nici cu voturile UDMR. Kelemen Hunor a mai afirmat că printr-o moţiune de cenzură se poate schimba majoritatea parlamentară, dar pentru a se întâmpla acest lucru este nevoie de ceva mai mult decât "o critică mai mult sau mai puţin coerentă". "Trebuie şi o viziune despre viitor, un lider, un program de guvernare, o listă de miniştri cu care poţi să mergi în a doua clipă mai departe, ceea ce lipseşte în acest moment", a susţinut Kelemen Hunor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am decis că vom participa la dezbateri, vom avea şi noi de spus acolo ceva, aşa cum fiecare grup parlamentar are câteva minute şi vom spune acolo punctul nostru de vedere şi vom părăsi sala, vom fi absenţi. Deci nu se pune problema să asigurăm cvorumul, să ne abţinem, să nu ştiu ce. Nu vom fi în sală şi vom fi absenţi în momentul votului", a anunţat liderul UDMR.

El a spus că "se va demonstra" că coaliţia PSD-ALDE are majoritate şi fără UDMR: "Se va demonstra că coaliţia PSD-ALDE are majoritate şi fără noi şi se va demonstra că nici măcar cu voturile noastre nu ar fi trecut moţiunea de cenzură".

Kelemen Hunor a mai afirmat că printr-o moţiune de cenzură se poate schimba majoritatea parlamentară, dar pentru a se întâmpla acest lucru este nevoie de ceva mai mult decât "o critică mai mult sau mai puţin coerentă".

"Moţiunea de cenzură este un instrument esenţial în ceea ce priveşte controlul Guvernului şi chiar este mai mult - se poate schimba rezultatul alegerilor parlamentare, majoritatea parlamentară se poate schimba prin moţiunea de cenzură, dar ca să se întâmple acest lucru e nevoie de ceva mai mult decât o critică mai mult sau mai puţin coerentă. Trebuie şi o viziune despre viitor, un lider, un program de guvernare, o listă de miniştri cu care poţi să mergi în a doua clipă mai departe, ceea ce lipseşte în acest moment", a adăugat preşedintele UDMR.

UDMR are 30 de senatori şi deputaţi.

Plenul reunit al Parlamentului dezbate şi votează miercuri, de la ora 14.00, moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de USR şi PMP împotriva Guvernul Dăncilă. Votul va fi secret, exprimat cu bile, însă şansele opoziţiei de a trece moţiunea sunt minime, în condiţiile în care sunt necesare minimum 233 de voturi favorabile, iar cele trei partide au doar 155 de parlamentari.

Faţă de cei 155 de parlamentari PNL - USR - PMP, de cealaltă parte, coaliţia de guvernare PSD-ALDE are 248 parlamentari, care nici nu vor participa la votul moţiunii de cenzură.

Mai multe proteste sunt anunţate în jurul Parlamentului, în timpul dezbaterii moţiunii. Unul îi are ca iniţiatori pe parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”. Şi liberalii au făcut apel la simpatizanţi să iasă în stradă. De asemenea, este anunţat şi un "protest pe roţi". Este posibil însă ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.