Fostul secretar general al NATO Javier Solana a anunţat că i s-a refuzat un permis electronic de intrare în Statele Unite, din cauză că s-a dus în Iran, unde a participat la negocierea acordului în dosarul nuclear, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceasta este o decizie un pic meschină”, a apreciat Javier Solana într-un interviu acordat luni televiziunii spaniole Antena 3.

El a precizat că s-a dus în iran în 2013, la preluarea funcţiei de către preşedintele Hassan Rohani.

”M-am dus acolo ca reprezentant al tuturor celor care negociau” acordul în dosarul nuclear, din care s-a retras preşedintele american Donald Trump în mai.

”Trebuie ca oamenii să se ducă în ţările cele mai complicate, pentru a continua negocieri. Ceea ce mi s-a părut cel mai şocant este ca aceste persoane să fie tratate la fel ca celelalte” în privinţa autorizaţiilor de intrare şi ieşire, a subliniat el.

Autorizaţia electronică, prin care cetăţenii Uniunii Europene sunt scutiţi de solicitarea unei vize în vederea unor călătorii mai scurte de trei luni în Statele Unite, se obţin de obicei pe Internet, înainte de călătorie.

Însă, începând din 2015, persoanele care au călătorit anterior în Iran, Irak, Siria, Sudan, Libia, Somalia sau Yemen nu mai pot să beneficieze de această autorizaţie şi este necesar să solicite o viză..

În prncipiu, această restricţie nu se aplică funcţionarilor guvernamentali, însă Solana nu ocupa un asemenea post în 2013.

”Ceea ce au (în Statele Unite) este un computer cu un algoritm, iar dacă el ştie că ai fost în Iran de curând, te retrage din sistem (...). Voi încerca să fac în aşa fel încât să mă lase să mă duc acolo, trebuie să mă duc, pentru că lucrez acolo, sunt profesor în mai multe universităţi”, a subliniat Solana.

Socialistul spaniol a condus Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din 1995 în 1999, după care a fost Înaltul Reprezentant european pentru Politică Externă şi Securitate Comună (PESC), până în 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.