Un tribunal din Istanbul a decis joi să-l menţină în detenţie pe directorul Amnesty International în Turcia, închis de mai mult de un an pentru apartenenţa la o "organizaţie teroristă", în ciuda protestelor apărătorilor drepturilor omului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taner Kiliç este reţinut din iunie 2017 la Izmir. El este acuzat că ar avea legături cu predicatorul turc exilat în Statele Unite Fethullah Gulen care, potrivit liderilor de la Ankara, ar fi provocat tentativa de lovitură de Stat din 2016. Fethullah Gulen respinge aceste acuzaţii. 

Tribunalul a decis să-l "menţină pe colegul nostru Taner Kiliç, care este închis nejustificat de un an", a criticat Amnesty Turquie printr-un comunicat. 

"Totul arată că este nevinovat... Această nedreptate este inacceptabilă", se arată în textul comunicatului. 

Următoarea audiere este prevăzută pentru 7 noiembrie. 

Taner Kiliç este unul dintre jurnaliştii şi militanţii pentru drepturile omului în numele mai multor zeci de persoane, arestate în timpul represiunii care a urmat puciului. 

Taner Kiliç riscă până la 15 ani de închisoare. ONG-ul Amnesty International consideră că acuzaţiile aduse lui sunt "fără fundament". "Suntem toţi în stare de şoc", a comentat pe Twitter secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty, care a fost prezent la tribunal. Potrivit acestuia, decizia tribunalului constituie o "veste tristă pentru starea justiţiei" din Turcia. 

La sfârşitul lunii aprilie, Amnesty a publicat un raport prin care estima că Ankara a impus "un climat de frică înfricoşătoare" de la puciul eşuat din 2016, atacând prin asta în special apărătorii drepturilor omului.

În afară de pucişti, aceste atacuri au fost îndreptate contra prokurzilor şi a opoziţiei, vizând judecători, profesori sau jurnalişti.

Potrivit Amnrsty International, mai mult de 1.300 de asociaţii şi 180 de publicaţii au fost închise. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.