Ungaria premierului suveranist Viktor Orban a introdus miercuri sub incidenţă penală ajutoarea migranţilor - o nouă înăsprire -, în contextul în care europenii se sfâşie pe tema răspunsului faţă de venirea refugiaţilor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aşa cum a promis liderul populist înainte să fie reales confortabil în al treilea mandat consecutiv, în aprilie, Parlamentul a adoptat cu o majoritate zdrobitoare - de 160 de voturi la 18 - un ansamblu de legi cunoscut sub numele de "Stop-Soros", în pofida rezervelor unor organizaţii de apărarea drepturilor omului.

Noua legislaţie instituie o pedeapsă de până la un an de închisoare în cazul oricărei persoane care ajută o persoană intrată ilegal în Ungaria - dintr-o ţară care nu face parte din spaţiul Schengen -, dacă viaţa celui vizat nu este într-un pericol imediat.

Numele pachetului legislativ se referă la miliardarul american George Soros, oaia neagră a lui Orban, care îl acuză de orchestrarea prin interndiul unor ONG-uri pe care acesta le finanţează a unei ”imigraţii în masă” către UE, ceea ce Soros a dezminţit.

Liderul ungar, care se prezintă drept fierul de lance al apărării ”Occidentului”, a ridicat în 2015 o barieră împotriva imigranţilor, de câteva sute de kilometri, la frontiera cu Serbia şi Croaţia, şi este citat cu regualritate ca un model de către tenori ai extremei drepte în întreaga lume.

El a pus tot miercuri să se procedeze la o modificare a Constituţiei - care stipulează de-acum că nicio instanţă nu mai poate să aducă atingere ”compoziţiei populaţiei” ungare, o dispoziţie menită să facă neconstituţională impunerea de cote de migranţi de către Uniunea Europeană (UE).

”CULTURĂ CREŞTINĂ”

”Noi consolidăm suveranitatea Ungariei. Prin această modificare constituţională interzicem stabilirea unor populaţii străine în Ungaria”, s-a felicitat Guvernul, subliniind că ”afirmă voinţa ungarilor”, conform mandatului primit în alegeri.

”Această protecţie consolidată este necesară, pentru că presiunea migraţiei care loveşte Europa este continuă”, a adăugat Guvernul, care apreciază că ”politica Bruxellesului favorabilă migraţiei ne ameninţă ţara să fie invadată de migranţi”.

Constituţia ungară face de-acum din ”apărarea culturii creştine” o obligaţie a tuturor instituţiilor statului.

Pachetul legislativ interzice, de asemenea, persoanelor fără adăpost să petreacă noaptea în spaţii publice.

Marţi, la adoptarea unei legi a finanţelor, Parlamentul a adoptat deja o nouă taxă de 25% ce va va impusă ONG-urilor suspectate că ajută migranţi.

Mai multe organizaţii nonguvernamentale (ONG) au denunţat miercuri un nou ”atac” asupra libertăţilor publice în Ungaria.

”Faptul de incrimina penal o muncă esenţială şi legitimă de apărare a drepturilor omului constituie un atac sfruntat la adresa unor oameni care caută să se pună la adăpost de persecuţii şi a celor care efectuează o muncă admirabilă în a le veni în ajutor”, a subliniat Amnesty international (AI).

”Aceasta este o nouă lovitură josnică, într-o campanie tot mai dură vizând societatea civilă, iar noi îi vom opune rezistenţă pas cu pas”, a adăugat ONG-ul.

AGENDĂ EUROPEANĂ

Fondul ONU pentru Copii (UNICEF) s-a declarat la rândul său ”profund îngrijorat” de noua legislaţie care interzice să se ofere o ”protecţie copiilor refugiaţi şi migranţi şi familiilor lor”.

Înaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a îndemnat deja Ungaria, la sfârşitul lui mai, să ”retragă” pachetul legislativ respectiv, pentru că ”ar restrânge în mod semnificativ capacitatea ONG-urilor şi persoanelor de a susţine solicitanţi de azil şi refugiaţi”.

Fundaţia Open Society a lui George Soros, care finanţează numeroase ONG-uri în Ungaria şi în lume, a anunţat în primăvară că părăseşte Ungaria, prin cuvinte foarte dure la adresa ostilităţii tot mai mari cu care se confrntă în această ţară.

Problema migraţiei a urcat în agenda europeană în ultimele zile, în urma unei crize guvernamentale între cancelarul german Angela Merkel şi aliaţii săi bavarezi din cadrul Uniunii Creştin Sociale (CSU, dreapta), care susţin o înăsprire a politicii în domeniul migraţiei.

Comisia Europeană a anunţat miercuri că i-a invitat pe liderii mai multor state membre UE la o ”reuniune de lucru informală”, duminică, la Bruxelles, pe tema azilului şi migraţiilor, cu câteva zile înaintea summitului Celor 28 pe această temă care-i împarte.

Liderii ţărilor membre ale Grupului de la Vişegrad (V4 - Ungaroa, Polonia, Cehia şi Slovacia) urmează să se întâlnească joi, la Budapesta, unde este invitat şi cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, care este adeptul, la fel ca ei, al unei linii diure.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.