Mii de persoane au protestat, miercuri, în mai multe oraşe din ţară, faţă de modificarea codurilor penale. Oamenii s-au mobilizat pe Facebook şi au pornit în marş prin zonele centrale ale oraşelor. La Sibiu, protestul - la care au participat peste 2.000 de persoane - a fost organizat de comunitatea ”Vă vedem din Sibiu” care afirmă că ”am intrat în etapa finală a bătăliei pentru viitorul României”. Proteste au avut loc şi la Iaşi, Timişoara, Braşov, Galaţi, Oradea, Cluj, Ploieşti şi Constanţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Protestele s-au încheiat după ora 22.00

La Sibiu, protestul organizat pe Facebook de comunitatea ”Vă vedem din Sibiu” se intitulează ”Stop joc, penalilor”, iar manifestarea a strâns peste 2.000 de persoane.

”Am intrat în etapa finală a bătăliei pentru viitorul României. Avem de ales între un stat de drept şi un stat banditesc. (...) Gangsterii au capturat România. Au furat la fiecare contract din bani publici, au furat de la Guvern, au furat de la Parlament, au furat de la consiliul udeţean, au furat de la primărie, ne-au jefuit pe fiecare dintre noi. Iar când au început să ajungă la închisoare, au început să fure instituţii şi legi. Au transformat codurile penale în codurile penalilor, distrug instituţii independente şi le pun sub cizmă politică, fură democraţia cu totul. România devine Koruptistan, iar democraţia se transformă în cleptocraţie”, spun organizatorii protestului.

Aceştia s-au strâns iniţial în Piaţa Mare din oraş, apoi au pornit în marş pe bulevardul pietonal.

Manifestanţii au fluiere, vuvuzele, portavoci şi steaguri, atât ale României, cât şi ale Uniunii Europene.

Protestatarii strigă ”Hoţii, hoţii”, ”Veniţi cu noi că vă fură şi pe voi”, ”Justiţie, nu corupţie”, ”Parlement de hoţi şi de mafioţi”, dar şi ”PSD, ciuma roşie”.

La Timişoara, aproximativ o mie de oameni se află în Piaţa Victoriei, ei cerând demisia Guvernului, dar şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Protestul de la Timişoara a început în jurul orei 20.00, iar numărul manifestanţilor creşte.  

Organizatorii au pregătit un banner pe care au scris “Punctul 8 de la Timişoara Fără Comunişti Fără Penali” şi “Stop massacrating laws of justice No Communists No Criminals No corrupts”. Manifestanţii poartă steaguri tricolore, dar şi drapele ale Uniunii Europene. Protestatarii vor demisia Guvernului Dăncilă şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, ei cer democraţie şi spun că nu vor să trăiască în „Koruptistan”, aşa cum au numit România după modificarea Codului de procedură penală. Protestul a început cu intonarea Imnului de Stat, iar oamenii au strigat apoi “Libertate!” şi “Timişoara, trezeşte-te!”, “România, trezeşte-te!”.

La Iaşi, peste 500 de persoane protestează în Piaţa Unirii din centrul oraşului, scandând lozinci împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea.

Protestatarii s-au adunat începând cu ora 18.00, având steaguri tricolore, dar şi ale Uniunii Europene şi ale Statelor Unite ale Americii. Oamenii scandează printre altele ”Nu se mai poate/vrem anticipate”, ”Demisia” şi ”Dragnea şi gaşca lui/trădătorii neamului”.

Sunt prezenţi oameni de toate vârstele, iar atmosfera este mult mai tensionată decât la acţiunile de protest din ultima perioadă desfăşurate la Iaşi.

La Galaţi, câteva zeci de persoane protestează pe esplanada din faţa sediului Prefecturii, unde au amplasat şi trei corturi pe care oamenii au afişat fotografii cu Liviu Dragnea, Tudorel Toader şi Viorica Dăncilă.

De asemenea, manifestantii au afisat pe corturi şi mesaje precum "Persecutaţi rebelii şi vă alegeţi cu o revolutţe", "Voi apăraţi penalii! Noi alegem să vă dăm jos pentru asta" sau "Aţi vândut ţara bucată cu bucată! Veţi plăti pentru asta".

Protestarii spun ca nu sunt de acord cu modificările legislative din domeniul justitiei şi scandeaza "Hoţii", "PSD, ciuma roşie" sau "Jos PSD. 

La Ploieşti, aproximativ o sută de persoane s-au adunat în faţa sediului Prefecturii Prahova din centrul municipiului Ploieşti pentru a protesta faţă de Guvern, manifestanţii scandând lozinci împotriva lui Liviu Dragnea şi a PSD. "Nu vrem să fum conduşi de hoţi","Dragnea, nu uita, asta nu e ţara ta" sau "PSD, ciuma roşie" sunt sloganuri scandate de manifestanţii din centrul Ploieştiului. Oamenii nemulţumiţi de guvernare afişează, de asemenea, pancarte cu mesaje precum "Românii nu vor gaze de şist şi cianuri", sau "Dragnea la puşcărie".  Unii protestatari au steagul tricolor sau tricouri cu mesajul "fără penali". 

La Constanţa, peste 50 de persoane protestează în faţa Prefecturii, oamenii scandând "PSD, ciuma roşie", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă", "Nu corupţie, vrem justiţie", "CCR, sluga PSD". 

Proteste similare au loc şi la Cluj, Oradea şi Braşov

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.