Dreapta germană i-a impus luni cancelarului Angela Merkel un ultimatum de două săptămâni în vederea unei soluţii europene la provocarea migraţiei, altfel ţara îşi va închide frontierele, cu riscul de a provoca o criză atât naţională, cât şi în Europa, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă Merkel va eşua la nivel european, poziţia sa va deveni dificil de susţinut - în aşa măsură este cerut un răspuns comunitar la afluxul solicitanţilor de azil. Iar fragila sa coaliţie, din care fac parte dreapta dură bavareză (CSU) şi social-democraţii (SPD), s-ar putea prăbuşi.

Potrivit DPA; Uniunea Creştin Socială (CSU) a ministrului de Interne Horst Seehofer preconizează, în cazul în care nu se va ajunge la un acord european la summitul din 28 şi 29 iunie, să respingă la frontieră toţi solicitanţii de azil care au fost înregistraţi în alt stat membru UE - cel mai adesea Italia şi Grecia - adică aproape toţi azilanţii.

Un reprezentant al partidului bavarez, Hans-Peter Friedrich, a anunţat că măsuri de ”respingere vor fi elaborate până la începutul lui iulie”.

Încolţită, Merkel cerea un termen de mai multe zile, opunându-se totodată unei asemenea abordări unilaterale, pentru a nu provoca un efect de domino în Europa.

În opinia sa, supravieţuirea UE este în joc.

”Modul cum acţionează Germania va determina dacă Europa va rămâne unită sau nu”, a avertizat ea luni, potrivit unor participanţi la o reuniune a Uniunii Creştin Democrate (CDU), partidul său.

Seehofer a făcut săptămâna trecută valuri, ameninţând că va decreta respingeri la frontieră împotriva avizului şefei sale.

UNDĂ DE ŞOC

În Germania, unda de şoc politică provocată de venirea a peste un milion de solicitanţi de azil în 2015 şi 2016 nu slăbeşte, în pofida faptului că, începând din 2017, numărul nou-sosiţilor a scăzut considerabil.

Această criză a contribuit, de asemenea, la ascensiunea extremei drepte mai peste tot în Europa. În Italia sau în Austria, a intrat la guvernare, iar în Germania accesul ei în alegerile legislative a antrenat conflictul actual din interiorul taberei conservatoare a cancelarului.

CSU, care se pregăteşte de alegeri regionale dificile în Bavaria, în octombrie, împotriva Alternativei pentru Germania (AfD, extremă dreapta), şi-a pierdut răbdarea, cu riscul de a doborî alianţa - care datează din 1945 - cu CDU-ul lui Merkel.

Această problemă ameninţă majoritatea guvernamentală, formată cu greu în urmă cu trei luni, şi agită spectrul unor alegeri anticipate care ar putea, înainte de toate, să fie în favoarea extremei drepte.

”Noi trebuie să dăm un semnal lumii: nu este de ajuns să pui piciorul în Europa pentru a ajunge în Germania”, a justificat unul dintre liderii CSU, Alexander Dobrindt.

Pentru a evita un conflct imediat, Horst Seehofer şi-a amânat decizia - care pare un ultimatum -, dând asigurări duminică cu privire la faptul că nu vrea ”să doboare Guvernul cancelarului”.

SĂPTĂMÂNĂ DECISIVĂ

Următoarele două săptămâni sunt, aşadar, decisive şi se anunţă complicate pentru cancelar, pentru că ceea ce cere aliatul său de drepta este exact ceea ce nu vrea Italia, o ţară de sosire a migranţilor, care reclamă repartizarea lor în Europa.

Angela Merkel îl primeşte luni seara pe omologul său italian Giuseppe Conte, a cărui ţară refuză de-acum accesul în porturile sale al unor nave ale unor ONG-uri care salvează migranţi pe Marea Mediterana.

Roma şi-a ilustrat fermitatea oprind accesul navei Aquarius şi celor 630 de migranţi de la bord, provocând tensiuni europene până la primirea navei de către Spania.

Cancelarul urmează să-l primească marţi pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

O reuniune a liderilor europeni înaintea summitului UE este, de asemenea, evocată.

Merkel se confruntă cu nemulţumirea tot mai puternică a opiniei publice, exacerbată de fapte diverse, precum violul şi asasinarea de curând a unei adolescente de către un tânăr solicitant de azil irakian, a cărui solicitare a fost respinsă în 2015.

Tot luni s-a deschis procesul unui tânăr refugiat afgan acuzat că şi-a înjunghiat mortal fosta prietenă, în vârstă de 15 ani, într-un supermarket.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.