Doar 3% dintre cetăţenii români care deţin creanţe active cesionate se află în străinătate, iar rata de recuperare a creanţelor este mai mică în cazul lor, arată un studiu al companiei Debt Collection Agency (DCA), specializată pe achiziţia şi gestionarea creanţelor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dintre cei aflaţi în străinătate, 56% sunt barbaţi, iar mai bine de jumătate (51%) au vârsta între 31 şi 50 de ani. Un procent important de datornici aflaţi în străinătate, de 23%, au vârsta între 51 şi 65 de ani, fiind urmaţi de cei între 18 şi 30 de ani (16%), potrivit studiului.

Potrivit reprezentanţilor DCA, cei mai mulţi dintre românii cu datorii aflaţi în afara ţării şi care decid să-şi achite restanţele o fac pe cale amiabilă, realizând plăţi prin transfer bancar. Ceilalţi trimit bani persoanelor împuternicite să facă aceste operaţiuni.

”Chiar dacă românii din străinătate au mai puţine datorii vândute, rata de recuperare a creanţelor în cazul lor este cu aproximativ 40% mai mică decât în privinţa românilor aflaţi în ţară. În orice situaţie, o companie responsabilă trebuie să ajute debitorii să-şi ramburseze datoriile într-o manieră ordonată, în termene favorabile, şi să-i tratateze cu respect şi înţelegere pentru situaţia lor financiară”, a spus Dimana Vlaeva, managing director în cadrul DCA.

Totodată, în privinţa tipului datoriilor cesionate şi care aparţin persoanelor fizice, majoritatea acestora provin, în continuare, din sistemul bancar, având în vedere tendinţa de reducere a riscului asociat creditelor neperformante.

”În top se află şi datoriile provenite din serviciile telecom. În cazul companiilor, cele mai multe datorii cesionate sunt din segmentele: retail, farmaceutic, IT şi distribuţie. Potrivit celor mai recente date Eurostat, aproximativ 17% din români aveau datorii, anul trecut, la plata utilităţilor, ipoteci, chirii sau achiziţii în rate, în scădere faţă de anul anterior (19,7%)”, se arată în studiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.