Peste 200 de gospodării din localitatea arădeană Păuliş au fost inundate, sâmbătă după-amiază, în urma unei ploi torenţiale care a durat 20 de minute, timp în care au căzut aproximativ 200 de litri de apă pe metru pătrat. Satul a fost inundat a patra oară în opt zile, însă de această dată pagubele sunt cele mai însemnate, iar localnicii spun că nu a plouat atât de abundent de peste 50 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Localitatea Păuliş, aflată la 15 kilometri de Arad, a fost afectată de o ploaie torenţială care a format pe dealuri torenţi, iar noroiul şi apa scurse au inundat peste 200 de gospodării.

Primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin, a declarat pentru News.ro că ploaia a durat 20 de minute.

”S-a măsurat în şase locuri din comună cantitatea de apă căzută şi avem aproximativ 200 de litri pe metru pătrat. Aşa ploaie nu a mai fost de peste 50 de ani. Jumătate din comună a fost acoperită cu apă şi noroi care s-au scurs de pe dealurile din jur”, a spus edilul.

Conform sursei citate, în jur de zece locuinţe au fost inundate, în rest fiind vorba de curţi, grădini şi anexe gospodăreşti.

”Probabil 50 – 60 la sută din ce aveau oamenii în grădini a fost distrus”, a spus primarul, care a solicitat intervenţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă pentru a-i ajuta pe săteni.

Localitatea a fost inundată a patra oară în opt zile, însă de această dată au fost înregistrate cele mai mari pagube. Miercuri, de exemplu, în jur de 50 de gospodării au fost afectate.

Primarul afirmă că în jurul dealului există un şanţ prea mic de colectare a apelor, iar acestea se revarsă în sat.

”Problema a apărut după ce în urmă cu trei ani Consiliul Judeţean a reabilitat drumul judeţean şi nu a prevăzut o cale de evacuare a apelor pluviale în extravilanul comunei, aşa că tot ce vine de pe dealuri rămâne în intravilan”, a declarat Ioan Turcin.

Primăria urmează să contracteze lucrări de lărgire şi adâncire a şanţurilor din jurul dealului, însă în ultimele zile nu a putut interveni de urgenţă din cauza noroiului care a umplut canalul de colectare.

”E nevoie să se usuce pământul pentru a putea interveni cu utilaje”, a declarat edilul.

Imediat după primele inundaţii care au avut loc, sătenii au făcut baraje din saci cu nisip, sperând că vor opri şuvoaiele, însă din cauza cantităţii mari de apă căzute, barajele s-au dovedit ineficiente în majoritatea cazurilor. Nivelul apei a depăşit jumătate de metru pe străzi şi în curţi, iar stratul de noroi rămas în urmă are o grosime de peste 20 de centimetri.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.