Aproximativ 40 de gospodării au fost inundate în localitatea Slatina Timiş, judeţul Caraş_Severin, iar trei persoane au fost evacuate după ce o viitură a ajuns într-o gospodărie din Borlova. Opt localităţi nu au energie electric, judeţul fiind sub cod roşu de inundaţii. O furtună a produs pagube în mai multe zone ale judeţului Vâlcea, vântul extrem de puternic doborând copaci care au blocat circulaţia pe mai multe drumuri naţionale, iar în unele zone reţeaua de alimentare cu energie electrică fiind avariată. În Timiş, acoperişul unei case din satul Bobda a luat foc, după ce a fost lovit de fulger, iar şapte gospodării din localitatea Criciova au fost inundate. Hidrologii au emis cod roşu de inundaţii pentru afluenţii râului Timiş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timiş: Mai multe curţi şi gospodării, inundate; o casă a fost lovită de fulger

Acoperişul unei case din satul Bobda, judeţul Timiş, a luat foc, miercuri seară, după ce a fost lovit de fulger, iar şapte gospodării din localitatea Criciova au fost inundate. Hidrologii au emis cod roşu de inundaţii pentru afluenţii râului Timiş.

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri seara al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Banat” al judeţului Timiş, din cauza fenomenelor meteorologice, pompierii au fost chemaţi să intervină în mai multe cazuri.

Astfel, în comuna Cenei, sat Bobda, Detaşamentul 2 de Pompieri Timişoara a fost solicitat pentru stingerea unui incendiu la acoperişului unei case de locuit, lovite de fulger, la locul intervenţiei s-a acţionat cu autospecială de stingere cu apă şi spumă, o autocisternă cu opt subofiţeri şi SVSU Cenei.

Totodată, în comuna Criciova şapte gospodării au fost inundate. A intervenit o autospecială cu o motopompă remorcabilă şi trei subofiţeri din cadrul Detaşamentului Lugoj.

În satul Bacova care aparţine de oraşul Buziaş pompierii au fost chemaţi să ajute la degajarea unui copac căzut pe carosabil.

Şi în Timişoara, o casă a fost inundată, la locul intervenţiei s-a deplasat Detaşamentului 1 de Pompieri Timişoara cu o autospecială de serviciu, o motopompă transportabilă, o electropompă şi doi subofiţeri.

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate cod roşu, cu precizarea că se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe afluenţii Timişului. 

Vâlcea: Copaci doborâţi, drumuri blocate şi reţea de energie electrică avariată în urma furtunii

O furtună a produs pagube în mai multe zone ale judeţului Vâlcea, vântul extrem de puternic doborând copaci care au blocat circulaţia pe mai multe drumuri naţionale, iar în unele zone reţeaua de alimentare cu energie electrică fiind avariată.

Furtuna s afectat municipiul Râmnicu Vâlcea, dar şi localităţile Olăneşti şi Băile Govora, unde vântul puternic a rupt copaci care au căzut peste firele de alimentare cu energie electrică şi pe şosele.

În unele zone, din cauza avariilor produse pe reţeaua de electricitate, alimentarea cu curent electric a fost sistată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vâlcea Cătălin Popescu, pompierii au intervenit miercuri seară pe DN 7 in localitatea Bujoreni pentru îndepărtarea copacilor cazuti pe carosabil.

Conform poliţiştilor, circulaţia rutieră a fost blocată şi pe DN 65 C la Oteşani şi pe DN 7 A la Brezoi, din cauza copacilor rupţi sau dezrădăcinaţi.

În Râmnicu Vâlcea, o rafală de vânt a luat pe sus acoperişul unei staţii de benzină. Acoperişul a căzut peste mai multe autoturisme.

De asemenea, tot în Râmnicu Vâlcea, o conductă de gaze care alimentează un bloc de locuinţe a fost fisurată, alimentarea fiind întreruptă din cauza pericolului de exploze.

Conform primelor informaţii făcute publice de autorităţile din Vâlcea, în urma acestor incidente nu s-au înregistrat victime.

Gorj: Acoperişul unei case din Târgu-Jiu a fost smuls de vânt; pompierii intervin şi pentru îndepărtarea mai multor copaci căzuţi pe carosabil

Acoperişul unei case din municipiul Târgu-Jiu a fost smuls de vânt, pompierii intervenid la faţa locului pentru remedierea situaţiei. De asemenea, echipajele intervin în mai multe zone pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe carosabil.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, echipele intervin, miercuri seară, pentru îndepărtarea efectelor furtunii.



Astfel, sunt în derulare trei intervenţii pentru îndepărtarea unor copaci căzuţi pe carosabil, în localităţile Curtisoara, Borascu si Schela.

De asemenea, se lucrează pentru remedierea unei situaţii apărute în municipiul Târgu-Jiu, unde acoperişul unei case a fost smuls de vânt.

”În plus, avem pietre căzute pe carosabil pe Defileul Jiului, la aproximativ 10 km de Bumbesti Jiu şi o persoana surprinsa de furtuna la Arcani”, au precizat reprezentanţii ISU Gorj.

Potrivit acestora, un cioban s-a adăpostit de ploaie sub un pod, apoi s-a speriat  şi a sunat la 112. Bărbatul a fost salvat, fră să fi fost lau venit poliţiştii şi l-au luat de acolo. Nu era luat de ape. 

Zeci de gospodării inundate şi localităţi fără curent electric, în Caraş-Severin; judeţul este sub cod roşu de inundaţii

Aproximativ 40 de gospodării au fost inundate în localitatea Slatina Timiş, judeţul Caraş_Severin, iar trei persoane au fost evacuate după ce o viitură a ajuns într-o gospodărie din Borlova. Opt localităţi nu au energie electric, judeţul fiind sub cod roşu de inundaţii.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Caraş-Severin, în localitatea Slatina Timiş sunt afectate de inundaţii peste 40 de gospodării, în principal curţi.

”Intervin 20 de pompieri militari cu patru motopompe transportabile şi patru autospeciale. Pârâul Slatina a ieşit din albie. Sunt inundate şi străzile din localitate”, transmite ISU Caraş-Severin.

De asemenea, potrivit sursei citate, o gospodărie a fost izolată de apă în localitatea Borlova. Reprezentanţii ISU spun că s-a impus evacuarea a trei persoane.

Din cauza condiţiilor meteo, localităţile Jupa, Zăgujeni, Zorlencior, Cornuţel, Maciova, Cavaran, Sacu, Domaşnea nu sunt alimentate cu energie electrică.

Hidrologii au emis o avertizare cod roşu de inundaţii până miercuri la ora 24.00. Potrivit acestora au loc scurgeri de pe versanti, viituri rapide cu posibile efecte severe de inundaţii, posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele Bistra, Timiş, Pogăniş, Tău, Goleţ.

De miercuri, de la ora 14.00, şi până vineri la ora 8.00, treizeci de judeţe din întreaga ţară sunt sub cod galben de furtuni, cu descărcari electrice, vânt, ploi abundente şi grindină. 

Potrivit meteorologilor, în Banat, Crişana, Oltenia, Maramureş, Transilvania, jumătatea de vest a Munteniei şi în zonele de munte, instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, vijelii şi căderi de grindină”. Cantităţile de apă vor depăşi 25 l/mp şi pe arii restrânse 60...80 l/mp, îndeosebi în sud-vest şi în zona montană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.