Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la o dezbatere pe tema educaţiei, că este absoclut necesară educaţia economică, atât pentru a sprijini asumarea valorilor specifice economiei capitaliste de piaţă, dar şi pentru a îi apăra pe tineri de falsele promisiuni ale populismului. În acest context, el a vorbit şi despre sistemul de pensii administrat privat - "o dezbatere cu o dinamică foarte interesantă la nivel guvernamental" - spunând că este clar că într-o ţară cu natalitate redusă şi cu migraţie negativă un sistem de pensii gestionat preponderent de stat pur şi simplu nu este sustenabil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La evenimentul de lansare World Development Report: „Learning to Realize Education’s Promise”, preşedintele Klaus Iohannis a spus că educaţia economică, dimensiune relativ marginalizată a educaţiei, este absolut necesară pentru a sprijini asumarea valorilor specifice economiei capitaliste de piaţă, dar şi pentru a-i apăra pe tineri de falsele promisiuni ale populismului.

În acest context, el a vorbit şi despre discuţiile privind pilonul II de pensii.

"Voi da ca exemplu dezbaterea pe marginea sistemului de pensii administrat privat, dezbatere care acum este în curs, o dezbatere cu o dinamică foarte interesantă la nivel guvernamental. Iese cineva şi spune «Nicio problemă, uitaţi!». Iese altcineva şi zice «Nu desfiinţăm!». Iese altcineva şi zice «Dar îl transformăm în opţional!». Eu ştiu ce să înţeleg de aici şi în consecinţă avertizez, dar cei care sunt direct vizaţi de multe ori, nu aş zice că nu înţeleg, nici nu-i interesează dezbaterea, fiindcă sunt preocupaţi de alte şi alte chestiuni, ori aici cred că şi sistemul educaţional are vina lui, şi sistemul are rezultatele lui, le vedem zilnic la televizor. Este clar că într-o ţară cu natalitate redusă şi cu migraţie negativă, un sistem de pensii gestionat preponderent de stat pur şi simplu nu este sustenabil. Orice promisiune că se poate continua aşa este doar o tentativă de amăgire a populaţiei, sacrificând bunăstarea viitorilor pensionari. Dar toate acestea sunt exemple punctuale. Nevoile educaţionale ale copiilor şi tinerilor se schimbă constant, la fel şi metodele de predare", a declarat Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.