Donald Trump şi Kim Jong Un îşi pregătesc luni, la Singapore, strategia în vederea summitului istoric, în căutarea unui dificil compromis în vederea ”denuclearizării” Coreei de Nord, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Fericit să fiu la Singapore, entuziasm în atmosferă!”, a scris la începutul zilei, pe Twitter, preşedintele statelor Unite, care se află pentru prima dată, de duminică, în acelaşi oraş cu liderul nord-coreean.

Donald Trump s-a întâlnit luni cu premierul din Singapore Lee Hsien Loong, aşa cum a făcut Kim Jong Un cu o zi înainte, într-o zivită de curtoazie în hotelul summitului. Iar diplomaţi din cele două ţări inamice s-au reunit luni dimineaţa să facă ultimele pregătiri.

El i-a mulţumit într-un mesaj postat pe Twitter.

Întâlnirea fără precedent va avea loc marţi dimineaţa, într-un hotel de lux în acest oraş-stat asiatic.

Întreaga lume priveşte spre Singapore şi se întreabă acelaşi lucru: preşedintele american, în vârstă de 71 de ani, care a acceptat spre surprinderea generală să-l întâlnească pe moştenitorul dinastiti Kim, cu peste 30 de ani mai tânăr ca el, va reuşi, oare, acolo unde predecesorii săi au dat greş?

”Sunt 25 de ani de când Coreea de Nord încearcă să obţină o întâlnire cu un preşedinte american în exerciţiu”, declară pentru AFP Boris Toucas, un cercetător-invitat la Center for Strategic and International Studies din Washington.

Summitul, care oferă o vizibilitate internaţională liderului unui regim ulta-închis, ale cărui vizite în străinătate se pot număra pe degetele unei mâini, este considerat drept o concesie uriaşă din partea Statelor Unite.

NOI PROTAGONIŞTI

În joc sunt ambiţiile atomice ale Phenianului, vizat de sancţiuni internaţionale drastice.

”Rămânem hotărâţi să ajungem la denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a peninsulei coreene”, a declarat luni secretarul de Stat american Mike Pompeo, într-un mesaj postat pe Twitter, însoţit de o fotografie de la o reuniune de lucru matinală a delegaţiei americane.

Într-o dare de seamă cu privire la vizita celui mai puternic om de la Phenian, agenţia nord-coreeană KCNA a evocat sosirea unei ”noi ere”, confirmând că ”denuclearizarea”, dar şi ”un mecanism de menţinere a păcii permanent şi durabil în peninsula coreeană” se vor afla în centrul summitului.

Însă exigenţa americană se loveşte de ani de zile de rezistenţa încăpăţânată a nord-coreenilor.

În 1994, iar apoi în 2005, acorduri au fost încheiate, însă niciunul dintre ele nu a fost aplicat, în realitate, iar Coreea de Nord şi-a multiplicat din 2006 testele nucleare şi balistice, până la periculoasa escaladare de anul trecut.

Întâlnindu-se cu Kim, Trump mizează pe instinctul şi talentul sale autoproclamate de negociator fără percehe.

Însă, după ce administraţia sa a sugerat că va fi încheiat un acord istoric pe 12 iunie, ea a depus eforturi, în ultima perioadă, să scadă aşteptările, evocând începutul unui ”proces” fără precedent.

Protagoniştii sunt cu siguranţă noi, inclusiv preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, foarte implicat în apropierea cu Nordul.

Însă ingredientele unui eventual acord sunt, în multe privinţe, aceleaşi ca în trecut - o ”denuclearizare” progresivă, în schimbul unei susţineri economice, garanţii de securitate pentru regimul izolat şi un tratat de pace care să pună capăt în mod oficial Războiului Coreei (1950-1953).

”Trump le-a oferit pur şi simplu aceste întâlniri nord-coreenilor, fără să obţină vreun progres”, deplânge expertul Jeffrey Lewis în Foreign Policy.

"Pare evident de la început că Nordul nu intenţionează să-şi abandoneze arsenalul nuclear”.

În contextul în care omul de afaceri republican a dat asigurări că nu are nevoie să se pregătească cu adevărat în vederea acestui summit, echipa sa încearcă să lase impresia unui preşedinte concentrat şi studios cu o zi înainte de reuniune.

Însă el şi-a consacrat salva de tweet-uri matinale tensiunilor puternice cu europenii şi Canada, după un G7 care s-a soldat cu un fiasco, pe fondul unui război comercial între Washington şi aliaţii săi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.