Un vas chinezesc de tip tărtăcuţă din porţelan, care i-a aparţinut împăratului chinez din secolul al XVIII-lea Qianlong, a fost adjudecat pentru suma de 4,1 milioane de euro de un cumpărător francez în timpul unei licitaţii care a avut loc duminică la castelul Artigny, aproape de Tours, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu taxe incluse, vânzarea a urcat la 5,08 milioane de euro, potrivit unui comunicat al comisarului Philippe Rouillac, care a vorbit de o vânzare "istorică şi legendară". 

Estimat la 500.000 de euro, vasul, care poartă emblema împăratului Qianlong (1736-1795), al patrulea împărat al dinastiei Quing, a fost adjudecat în 10 minute. 

"Un francez, reprezentat de un cumpărător prin telefon, este cel care a învins 17 chinezi veniţi din lumea întreagă pentru a-şi recupera patrimoniul naţional", a subliniat Rouillac. "Au exista două vase ca acestea în lume, deci nu avea preţ", a adăugat comisarul. 

Potrivit specialistului în artă Orientului Extrem Alice Jossaume, este una dintre cele două tărtăcuţe ale împăratului Qianlong, "omul cel mai puternic din epoca sa", care există în toată lumea. Celălalt obiect similar a fost vândut pentru 1,8 milioane de euro la Sotheby's Hong Kong în aprilie 2016.

Vasul prezintă cele opt simboluri budiste în petalele de lotus stilizate. El a fost descoperit din întâmplare de Rouillac, care venise să facă o expertiză într-un castel de pe Valea Loarei. Cu o înălţime de 15 centimetri, ea este din porţelan emailat din celadon, cu motive florale, albastre şi albe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.