Rahmat Akilov a fost găsit vinovat, joi, de comiterea atentatului cu camionul soldat cu cinci morţi, în aprilie 2017, în centrul Stockholmului, şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 7 aprilie 2017, acest bărbat născut în Uzbekistan în vţrstă de 40 de ani, a intrat în mulţime, pe o stradă pietonală din capitala suedeză, Drottninggatan (strada reginei), la volanul unui camion furat, după care vehiculul a rămas încastrat în vitrina unui mare magazin.

Poliţia a descoperit un dispozitiv exploziv în camion, constând în butelii de gaze şi cuie, care nu a explodat, dar a provocat pagube camionului în urma unui incendiu.

Trei persoane au fost ucise pe loc, inclusiv o fată în vârstă de 11 ani.

Alte două persoane au murit din cauza rănilor.

Atacul s-a soldat de asemenea cu aproximativ zece răniţi.

Akilov şi-a exprimat susţinerea faţă de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) înainte de atac.

Însă procurorii au fost nevoiţi să dovedească faptul că el a vrut să facă rău statului, în contextul în care SI nu a revendicat atentatul.

Akilov, un solicitant de azil a cărui cerere a fost respinsă, a fugit de la faţa locului, dar a fost reţinut ulterior şi a mărturisit în cursul interogatoriilor.

El a plecat din Uzbekistan în Suedia în 2014 şi a cerut reşedinţă, însă în decembrie 2016 i s-a dat termen patru săptămâni să părăsească ţara.

El a ”dispărut”, iar cu câteva luni înainte de atac numele său a fost introdus pe o listă de persoane date în căutare.

 

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.