Preşedintele turc Tayyip Erdogan a anunţat marţi că aproximativ 200.000 de sirieni s-au întors în zone din nordul Siriei aflate sub controlul forţelor turce, după ce a fost criticat de rivali în alegerile prezidenţiale din cauza milioanelor de refugiaţi primiţi în Turcia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 3,5 milioane de sirieni s-au refugiat din calea războiului ce le devastează ţara de peste şapte ani şi trăiesc în Turcia.

Unii turci consideră prezenţa acestora drept o povară economică şi o ameninţare la adresa locurilor lor de muncă.

Prezenţa refugiaţilor sirieni a devenit o temă în campania în vederea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, prevăzute pe 24 iunie.

Rivali ai lui Erdogan au promis că vor lua măsuri pentru a se asigura că sirienii se pot întoarce în ţara lor.

Erdogan a anunţat că numeroşi refugiaţi s-au întors deja la Afrin şi Jarablus, în nordul Siriei, unde Ankara a lansat incursiuni militare cu scopul de a disloca luptători kurzi şi din gruparea Statul Islamic (SI).

”Până acum, aproximativ 200.000 de locuitori din aceste zone s-au întors acolo din Turcia”, a declarat Erdogan la un miting electoral în provincia Zonguldak, situată în nord-vestul ţării, la Marea Neagră.

”Iar ei continuă să se întoarcă. De ce? Pentru că este pământul lor, noi le deschidem calea, iar ei se întorc”, a spus el.

Erdogan le-a deschis frontiera migranţilor sirieni la izbucnirea conflictului, în 2011.

Însă Ankara şi-a inversat ulterior politica ”uşii deschise” şi a construit un zid de 911 kilometri lungime la frontieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.