Cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a însemnat peste 135.000 de participanţi, 227 de filme şi aproximativ 95.000 de bilete vândute, potrivit organizatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Început şi încheiat cu proiecţii sold out, cel mai mare eveniment din România dedicat filmului şi industriei cinematografice a atras, anul acesta, peste 135.000 de participanţi.

Pe cel mai mare ecran din România şi în cele 13 spaţii partenere au rulat 227 producţii - 178 de lungmetraje şi 49 de scurtmetraje - din toată lumea.

Anul acesta au fost vândute aproximativ 95.000 de bilete, marcând o creştere de 5,7% faţă de ediţia anterioară. Peste 1.000 de invitaţi români şi străini au fost prezenţi la evenimentele organizate la Cluj-Napoca în cele 10 zile de festival.

Rezultatele finale indică mai mult de 50 de evenimente sold out.

„Foxtrot” a atras peste 3.000 de spectatori în Piaţa Unirii Open Air, în prima zi de festival. „Nu mă atinge-mă”, câştigătorul Ursului de Aur la Berlin, a rulat cu casa închisă atât la Cinema Victoria, cât şi la Casa de Cultură a Studenţilor. Biletele au fost epuizate în avans şi la „Charleston”, debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Creţulescu. Ajuns la Cluj-Napoca după premiera la Cannes, „Omul care l-a ucis pe Don Quijote”, filmul surpriză al acestei ediţii, a fost proiectat de două ori, dat fiind valul de simpatie pe care l-a trezit în rândul cinefililor prezenţi la TIFF.

La fel de apreciate de spectatori, „Un pas în urma serafimilor” şi „Vinovatul” s-au bucurat de proiecţii sold out şi au fost distinse cu Premiul publicului. Chiar şi în ultima zi de festival, sălile de cinema s-au dovedit neîncăpătoare pentru sutele de cinefili dornici să urmărească filmele câştigătoare, pentru care locurile s-au epuizat imediat: „Moştenitoarele” (Trofeul Transilvania), „Iarna trădării” (premiul pentru regie), „Casa” şi „Izbiţi de soartă” (premiul special al juriului).

Printre evenimentele speciale care au înregistrat cele mai mari încasări s-a numărat recitalul starului operei internaţionale Angela Gheorghiu şi proiecţia filmului „Tosca”, urmat de cine-concertul Grădina plăcerilor, acompaniat live de Ansamblul Notes & Ties.

Recordul ediţiei în materie de bilete vândute a fost înregistrat de „Insula câinilor”, cel mai recent titlu semnat de Wes Anderson. Pentru proiecţiile filmului, spectatorii au cumpărat 3.647 de bilete. Cel mai rapid s-au epuizat biletele pentru cine-concertul Fantoma de la Operă, găzduit de biserica Romano-Catolică ,,Sfânta Treme’’ şi pentru evenimentele gastronomice din secţiunea Film Food. La mai puţin de două zile de la punerea lor în vânzare, evenimentele erau deja sold out.

O amplă selecţie de filme, între care se numără cele premiate, va putea fi vizionată între 6 şi 10 iunie, la Cinema Elvire Popesco, la TIFF Bucureşti.

Aproximativ 400 de voluntari cu vârste cuprinse între 16 şi 46 de ani au lucrat la festival. Selectaţi din peste 700 de înscrişi, unii dintre ei au venit chiar de peste hotare pentru a face parte din echipă. Ajutorul voluntarilor a completat munca celor peste 300 de membri ai echipei festivalului.

TIFF 2019 a fost anunţat deja, festivalul urmând să-şi sărbătorească majoratul între 31 mai – 9 iunie 2019. Până atunci, vor avea loc TIFF Bucureşti (6-10 iunie), TIFF Sibiu (20 – 24 iunie) şi TIFF Chişinău (12-15 iulie).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.