Câteva sute de persoane i-au adus un omagiu luni, în aprpiere de Liège, în estul Belgiei, lui Cyril Vangriecken, studentul în vârstăde 22 de ani asasinat pe 29 mai, împreună cu două poliţişte, în atacul în acest oraş belgian revendicat de gruparea Statul Islamic, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaintea unei ceremonii funerare într-o sală municipală - la care a asistat premierul belgian Charles Michel -, rude, prieteni ai victimei sau simpli cetăţeni au însoţit pe jos sicriul, acoperit cu flori, pe străzi în Vottem, în comuna Herstal.

Zeci de persoane purtau haine albe, potrivit dorinţei familiei.

Membri ai clubului de pétanque din care făcea parte Cyril Vangriecken au lovit, la trecerea coregiului, câte două bile una de alta, în semn de aplauze, potrivit unor imagini de televiziune. La înhumare a participat doar familia.

”A fost o ceremonie foarte frumoasă, a fost foarte emoţionant. Nu este un adio, este doar un la revedere. Şi ne vom revedea curând”, a declarat pentru AFP unul dintre prietenii tânărului, Kubilay Cimen.

Pe 29 mai, către ora locală 10.30 (11.30, ora României), pe o arteră importantă din centrul oraşului Liège, Benjamin Herman, un infractor radicalizat, în vârstă de 31 de ani, care se afla într-un ”concediu” penitenciar, a ucis trei persoane, stringând în mai multe rânduri ”Allah Akbar” (Allah e mare). El a fost ucis prin împuşcare de forţele de ordine.

Atacatorul, care s-a aflat în contact, în închisoare, cu mai multe persoane radicalizate, a atacat mai întâidouă poliţiste cu un cuţit, iar apoi le-a dezarmat şi a folosit armale de serviciu pentru a le ucide în timp ce zăceau la pământ.

Cyril Vangriecken a fost vizat apoi de mai multe tiruri, în timp ce se afla împreună cu mama sa într-o maşină staţionată. El a murit pe loc.

În noaptea dinaintea acestui triplu asasinat, Benjamin Herman este suspectat că a ucis un toxicoman în vârstă de 30 de ani, în comuna Marche-en-Famenne (sud).

Aproape 3.000 de persoane au participat duminică la un marş alb, la Liège, un omagiu adus victimelor atacului jihadist, revendicat pe 30 mai de SI.

Rămăşiţele celor două poliţiste - Lucile Garcia (54 ani) şi Soraya Belkacemi (44 ani) - urmează să fie incinerate marţi după-amiaza, într-o ceremonie de omagiere naţională, la un centru funerar din Liège.

Atacul a fost punctat de o scurtă luare de ostatici într-o instituţie şcolară, unde cursurile au fost reluate luni, după ceu au fost suspendate timp de patru zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.