Rudolph Giuliani, care face parte din echipa de avocaţi ai lui Donald Trump, a ameninţat că va avea loc o bătălie juridică dacă procurorul special Robert Mueller îşi asumă riscul să-l citeze pe preşedintele american să compară în cadrul anchetei cu privire la amestecul Rusiei în alegerile din 2016, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă Mueller încearcă să ne citeze să compărem, ne vom duce în tribunale”, a declarat sâmbătă, la ABC News, fostul primar al New Yorkului, care a devenit avocat al lui trump în aprilie.

Numit procuror special în mai 2017, la câteva zile după destituirea directorului FBI James Comey, Robert Mueller încearcă să verifice dacă locatarul Casei Albe a încercat să obstrucţioneze ancheta.

Donald Trump, care dezminte orice complicitate cu Moscova, denunţă ancheta lui Mueller drept o ”vânătoare de vrăjitoare” şi cere să i se pună capăt.

AVOCAŢII LUI TRUMP PLEDEAZĂ PE LÂNGĂ MUELLER ÎMPOTRIVA CITĂRII

Pe de altă parte, avocaţi ai preşedintelui republican au redactat o scrisoare secretă de 20 de pagini, adresată lui Mueller, în care afirmă că acesta nu poate fi obligat să depună mărturie şi că nu putea să obstrucţioneze justiţia, deoarece are autoritate absolută asupra tuturor investigaţiilor federale, relatează The Associated Press.

Această scrisoare, dezvăluită de ziarul The New York Times (NYT), care a publicat-o sâmbătă, etalează cu îndrăzneală atribuţiile preşedintelui şi reprezintă alt front pe care avocaţii lui Trump argumentează că şeful statului nu poate fi interogat în cadrul anchetei lui Mueller cu privire la amestecul Moscovei în alegerile de acum doi ani.

Scrisoarea este datată la 29 ianuarie şi îi este adresată lui Mueller de către John Dowd, unul dintre avocaţii preşedintelui la acea dată, care a demisionat între timp din echipa sa de avocaţi.

Avocaţii scriu că acuzaţia de obstrucţionare nu are obiect, deoarece Constituţia îl abilitează pe preşedinte, ”dacă vrea, să pună capăt anchetei şi chiar să-şi exercite puterea de graţiere”.

Locatarul Casei Albe a reacţionat sugerând, într-un mesaj postat pe Twitter, că ”procurorul special/Departamentul Justiţiei divulgă presei fake news scrisorile avocaţilor” săi şi denunţă ancheta, o ”vânătoare de vrăjitoare scumpă”, drept ”atât de rea pentru ţară”.

Mueller a solicitat să-l interogheze pe Trump, pentru a stabili dacă şeful statului a intenţionat să obstrucţioneze ancheta cu privire la eventuale legături ale anturajului său cu amestecul rus în alegeri.

Trump s-a arătat dispus să fie interogat, însă echipa sa de avocaţi, condusă de Rudy Giuliani, şi-a exprimat îngrijorarea, atât în privat, cât şi public, cu privire la faptul că preşedintele riscă să fie acuzat de sperjur.

Dacă Trump nu consimte să fie interogat, Mueller va fi nevoit să ia o decizie istorică - dacă îl va cita sau nu printr-un mare juriu.

Echipa procurorului special a evocat în martie posibilitatea să-l citeze pe preşedinte, însă este neclar dacă acest lucru mai este examinat sau nu în prezent.

Giuliani a declarat pentru AP că echipa de avocaţi a preşedintelui crede că procurorul special nu are autoritatea să facă acest lucru.

O bătălie judiciară este probabilă, în cazul în care echipa lui Trump argumentează că preşedintele nu poate fi obligat să fie interogat ori acuzat de obstrucţionarea justiţiei.

Fostul preşedinte Bill Clinton a fost acuzat de obstrucţionarea justiţiei în 1998, de către Camera Reprezentanţilor, în cadrul unui proces în vederea demiterii (”impeachment”).

Unul dintre articolele acuzării pregătite în 1974 contra fostului preşedinte Richard Nixon a fost de asemenea obstrucţionarea justiţiei.

Între subiectele anchetei lui Mueller cu privire la obstrucţionarea justiţiei se află atât demiterile lui Comey şi fostului consilier pe probleme de securitate naţională Michael Flynn, cât şi reacţia lui Trump faţă de recuzarea secretarului său al Justiţiei Jeff Sessions în ancheta rusă.

În afară de bătălii juridice, echipa lui Trump poartă o campanie de relaţii publice împotriva lui Mueller, cu scopul de a discredita ancheta şi a slăbi impactul eventualelor concluzii ale procurorului special.

Giuliani a apreciat săptămâna trecută că ancheta lui Mueller ar putea să fie ”o anchetă în întregime ilegitimă” şi că ea ar trebui restrânsă, întrucât se bazează, în opinia sa, pe informaţii obţinute în mod neadecvat de la un informator şi din notele fostului director FBI James Comey.

În realitate, FBI a lansat o anchetă de contraspionaj, în iulie 2016, cu scopul de a stabili dacă membri ai campaniei lui Trump s-au coordonat cu ruşi în vederea influenţării alegerilor.

Această anchetă a fost lansată după piratarea unor e-mailuri aparţinând Partidului Democrat, pe care reprezentanţi ai serviciilor americane de informaţii au atribuit-o ulterior Rusiei.

Giuliani a declarat că o decizie cu privire la o eventuală întâlnire în vederea interogării preşedintelui de către procurorul special va fi luată cel mai devreme după summitul lui Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe 12 iunie, în Singapore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.