Şeful diplomaţiei irlandeze Simon Coveney a îndemnat sâmbătă Marea Britanie să prezinte în următoarele două săptămâni propuneri scrise cu privire la menţinerea unei frontiere ”fără fricţiuni” pe insulă, după Brexit, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda va fi singura frontieră terestră cu Uniunea Europeană după ce regatul va părăsi UE, iar în pofida faptului că ambele părţi s-au angajat să nu impună o barieră fizică, o soluţie practică pare greu de găsit.

Bruxellesul şi Dublinul insistă ca tratatul de retragere să prevadă un ”spaţiu de reglementare comun” care să includă UE şi Irlanda de Nord - cel puţin până când se propune o soluţie satisfăcătoare acestei probleme - o soluţie institulată ”backstop”. Londra a acceptat această soluţie în martie, însă nu este de acord cu mijloacele propuse de UE în acest sens.

”În următoarele două săptămâni trebuie să vedem propuneri scrise. Trebuie să se întâmple cu două săptămâni înainte de summit”, a declarat Coveney pentru ziarul The Irish Times, referindu-se la reuniunea şefilor de stat şi de guverne din iunie, în cadrul căreia se aşteaptă progrese semnificative în acest dosar.

”Dacă nu vor exista progrese cu privire la backstop, vom avea o vară incertă. În acest stadiu, avem nevoie de propuneri scrise cu privire la backstop-ul irlandez, care să respecte ceea ce am convenit. Aşteptăm propuneri scrise de la partea britanică”, a declarat el.

Potrivit propunerii UE, dacă toate încercările de a evita o frontieră ”dură” vor eşua, atunci Irlanda de Nord va forma o ”zonă de reglementare comună” cu UE - iar provincia britanică va rămâne în Uniunea Vamală europeană.

Londra a respins această propunere pe care a catalogat-o drept aducere atingere la adresa integrităţii constituţionale a regatului, iar un oficial britanic a declarat vineri că analizează o propunere prin care să acorde Irlandei de Nord un statut britanic şi european comun, prin care să poată face comerţ în mod liber cu amândouă.

Însă această idee, despre care oficialul citat a spus că ar putea să nu fie prezentată UE, deoarece Londra dezbate în continuare strategia cu privire la Brexit, a fost respinsă de Dublin, Bruxelles şi de un partid nord-irlandz pro-Brexit care susţine Guvernul minoritar al Theresei May.

Potrivit The Irish Times, Coveney, premierul irlandez Leo Varadkar şi alţi miniştri irlandezi, inclusiv cel al Finanţelor Paschal Donohoe, au transmis în mod repetat Londrei că este necesar să prezinte cât mai curând propuneri concrete.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.