Mamoudou Gassama, tânărul migrant fără acte din Mali care a salvat sâmbătă un copil la Paris, va avea situaţia regularizată începând de luni, după care va fi naturalizat şi va intra în serviciul civic al pompierilor, l-a anunat Emmanuel Macron într-o întâlnire la Palatul Elysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Toate documentele vor fi regularizate”, a dat asigurări şeful statului într-o discuţie difuzată pe pagina sa de Facebook cu migrantul din Mali fără acte, care a salvat un copil să nu cadăde la etajul al patrulea al unui imobil parizian.

Macron i-a propus de asemenea să demareze demersuri în vederea naturalizării, ceea ce Gassama a acceptat şi să intre în serviciul civic de pompieri salvatori.

”Este o faptă excepţională, un act de eroism. Am dorit să putem lua o decizie excepţională pentru dumneavoastră”, i-a spus preşedintele tânărului, vizibil emoţionat.

Preşedintele Republicii i-a explicat însă că este vorba despre o excepţie, deoarece, în calitate de migrant care nu a cerut azil, situaţia nu ar fi trebuit să-i fie regularizată.

”Nu putem da (documente) tuturor celor care vin din mali, Burkina (Faso). Atunci când ei sunt în pericol le dăm azil, dar nu din motive economice”, i-a spus el.

”Însă, în ceea ce vă priveşte, dumneavoastră aţi făcut ceva excepţional. Chiar dacă nu v-aşi gândit, acesta este un act de curaj şi de forţă admirat de toţi”.

”Asta justifică o decizie excepţională”, a adăugat el în faţa presei, după întâlnire. Cu toate acestea, ”o faptă excepţională nu înseamnă o politică”.

Naţionalitatea franceză este meritată, ”bineînţeles”, a spus preşedintele, ”dar există reguli, este ceea ce i-am explicat în deplină transparenţă acestui tânăr. Nu trebuie să fii demagog şi să spui că totul este posibil. Protejăm oameni în pericol în ţara lor, ceea ce nu este cazul său. Dacă încep să spun «acceptăm pe toată lumea fără reguli», nu este sustenabil pentru ţară”.

El a precizat că după ce a văzut înregistrare video a luat decizia imediat, împreună cu Gérard Collomb.

”Franţa a avut mereu această politică de sărbătorire a faptelor excepţionale, recunoscând aceste merite în vederea accederii la naţionalitate, iar uneori la responsabilităţi mai mari”, a declarat el, adăugând că ”nu-l compar pe acest tânăr cu ei, dar uitaţi-vă la Jefferson, Garibaldi... Puţine ţări au avut aşa ceva”.

Purtând blugi şi o cămaşă cu mâneca scurtă, Mamoudou Gassama a vorbit luni cu şeful statului şi i-a povestit circumstanţele faptei sale curajoase. ”Bravo”, a lansat Emmanuel Macron.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.