Cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a început, vineri seara, cu proiecţia sold out a controversatului film israelian „Foxtrot”. Lungmetrajul multi-premiatului regizor Samuel Maoz a fost proiectat, în premieră naţională, pe cel mai mare ecran din ţară, în prezenţa a 3.000 de spectatori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele TIFF, regizorul Tudor Giurgiu, şi primarul Cluj-Napoca, Emil Boc, au vorbit în deschiderea festivalului.

„TIFF 2018 este o ediţie aflată sub semnul excelenţei cinefile, a provocării, a nostalgiei şi a melancoliei’’, a subliniat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului. El i-a îndemnat pe spectatori  să îl redescopere pe marele cineast Ingmar Bergman în retrospectiva #Bergman100 pregătită de festival şi să urmărească cele 10 titluri care sfidează normele actuale din secţiunea „A fi sau a nu fi politic corect?”.

Două personalităţi au fost omagiate în deschiderea TIFF 2018. Mihai Chirilov a dedicat această ediţie regizorului Lucian Pintilie, care a murit pe 16 mai. În memoria regretatei Doina Cornea, plecată dintre noi pe 4 mai, unul dintre cei mai puternici opozanţi ai regimului comunist, în seara de gală a rulat pe cel mai mare ecran din România scurtmetrajul „Păpuşa”, în regia lui Marius Dumitru Şopterean, despre lupta celei care a fost un simbol al curajului şi al rezistenţei în istoria recentă a României.

„Foxtrot”, inspirat de conflictul israeliano-palestinian, a fost propunerea Israelului pentru o nominalizare la Oscar 2018. Publicul TIFF a avut şansa să intre în contact cu creaţiile regizorului Samuel Maoz încă din 2010, când el a prezentat la Cluj-Napoca primul său lungmetraj.

Tamar Samash, ambasadoarea Israelului în România, a fost alături de echipa de producţie a filmului. Regizorul Samuel Maoz, actorii Lior Ashkenazi şi Yonaton Shiray s-au declarat copleşiţi de atmosfera din oraş. Samuel Maoz se va întâlni cu publicul clujean şi duminică, de la ora 17.00, fiind invitatul special al primei întâlniri dintre invitaţii festivalului şi cinefili în TIFF Lounge.

TIFF 2018 continuă sâmbătă şi duminică cu „Weekend la castel”. Timp de două zile, castelul Banffy de la Bonţida va găzdui ateliere şi jocuri interactive, proiecţii-eveniment, cine-concerte şi petreceri.

Aproximativ 900 de invitaţi sunt aşteptaţi la Cluj-Napoca în perioada în care are loc TIFF 2018. Printre ei, Márta Mészáros, autor de marcă al cinematografiei maghiare, care luni seară, la Cinema „Florin Piersic”,  va primi Premiul pentru întreaga carieră. Evenimentul va fi marcat de proiecţia „Aurora Boreală/ Aurora Borealis” (2017), cel mai recent film pe care regizoarea îl semnează.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se va încheia pe 3 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.