Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a cerut vineri, la Curtea de Apel Constanţa, realizarea unei expertize financiar-contabile în dosarul în care este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene. Direcţia Naţională Anticorupţie nu este de acord cu această solicitare. Instanţa a rămas în pronunţare pe această cerere, următorul termen fiind stabilit la 12 iunie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Curtea de Apel Constanţa a avut loc vineri un nou termen în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului este judecat pentru că ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene.

Maria Vasii, avocata IPS Teodosie, a cerut Curţii de Apel Constanţa să admită efectuarea unei expertize financiar-contabile pentru a se lămuri astfel toate aspectele în acest dosar. De asemenea, Vasii a mai solicitat instanţei admiterea ca probă a unui document realizat de un avocat din Bruxelles, specializat pe legislaţia europeană privind fondurile europene. În documentul respectiv, expertul european precizează că utilizarea legii penale cu privire la fraudă în legătură cu faptele din prezenta cauză nu este în conformitate cu practica UE şi că în acest dosar nu există dovezi cu privire la intenţia de fraudare.

Procurorul DNA Constanţa prezent la acest termen, Teodora Rotea, a cerut instanţei respingerea cererii de realizare a expertizei financiar-contabile, precizând că nu este utilă soluţionării cauzei, prejudiciul în cazul fraudelor cu fonduri europene fiind unul specific, provenind din folosirea unor documente şi declaraţii false.

Procurorul anticorupţie a fost însă de acord cu admiterea ca probă a documentului depus de expertul european.

Curtea de Apel Constanţa a rămas în pronunţare pe aceste solicitări, dar şi pe altele cerute de ceilalţi inculpaţi din dosar, stabilind următorul termen de judecată la data de 12 iunie.

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu şi Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete având ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Aurelian Ştefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativă la aceleaşi infracţiuni.
Potrivit DNA, în perioada 2010 - 2016 Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

“În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 hectare), situate în zona denumită «Ferma 3» - Nazarcea (localitatea Lumina, judeţul Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/ «vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi”, arăta DNA.

De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit că un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.

“Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei”, mai precizează sursa citată.

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

În acest dosar a fost dispusă instituirea unor măsuri asigurătorii, respectiv poprirea conturilor IPS Teodosie, ale Arhiepiscopiei Tomisului şi Aşezământului Monahal ”Sf. Apostol Andrei”.

De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului mai este judecat, tot de Curtea de Apel Constanţa, într-un alt dosar, pentru mărturie mincinoasă, abuz în serviciu în formă continuată şi inducere în eroare a organelor judiciare. El a fost acuzat de procurorii anticorupţie că ar fi formulat un denunţ fals împotriva a trei persoane, susţinând că acestea s-ar face, de fapt, vinovate de fraudarea fondurilor europene din celălalt dosar al său.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.