Aproape 24.000 de poliţişti, pompieri şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru weekendul de Rusalii, când vor avea loc peste 700 de evenimente religioase şi cultural-sportive, la care sunt aşteptate aproximativ 350.000 de persoane. Traficul rutier de pe autostrăzi şi de pe principalele drumuri naţionale va fi monitorizat din elicopterele Inspectoratului General de Aviaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în întreaga ţară în perioada 25-28 mai vor acţiona zilnic, în medie, 23.600 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră.

Poliţiştii şi jandarmii vor fi prezenţi în sepcial în locurile aglomerate, în zonele în care se vor desfăşura evenimente publice de amploare, inclusic slujbe religioase. Potrivit MAI, în intervalul 25-28 mai vor avea loc peste 700 de manifestări religioase şi cultural-sportive la care sunt aşteptate aproximativ 350.000 de persoane.

De asemenea, peste 1.400 de poliţişti rutieri cu 319 aparate radar vor asigura fluidizarea traficului şi prevenirea accidentelor rutiere, având în vedere că în aceste zile vor fi creşteri ale valorilor de trafic pe autostrăzi şi pe principalele drumuri naţionale, mai ales pe cele spre şi dinspre staţiunile turistice de la munte şi de la mare. Traficul de pe A1, A2, DN1, DN2, DN6 şi DN7 va fi monitorizat de elicopterele Inspectoratului General de Aviaţie.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române va transmite informări periodice pentru şoferi cu privire la eventuale probleme din trafic, zone aglomerate şi rute ocolitoare.

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, efectivele care realizează controlul persoanelor, documentelor şi al mijloacelor auto vor fi suplimentate, iar numărul arterelor de control va fi  adaptat în funcţie de sensul pe care se înregistrează aglomeraţie, precizează Ministerul de Interne.

„Recomandăm cetăţenilor să consulte aplicaţia Trafic online de pe site-ul Poliţiei de Frontieră, care arată timpul mediu de aşteptare în fiecare punct de trecere a frontierei, pentru a-şi putea reconfigura traseul prin alegerea unui punct de trecere mai puţin aglomerat”, transmite MAI.

Poliţia de Frontieră reaminteşte, de asemenea, că în această perioadă traficul de autovehicule pe sensul de intrare în Bulgaria prin punctul de trecere Giurgiu-Ruse va fi redirecţionat prin vechiul terminal de intrare până la finalizarea lucrărilor de amenajare şi de infrastructură pentru noul terminal.

Aproximativ 4.500 de pompieri, 728 de echipaje SMURD, dintre care 242 ambulanţe încadrate de pompieri paramedici, 19 ambulanţe de terapie intensivă mobilă (8 specializate în tratament nou născuţi), 40 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM) şi 422 autospeciale pentru descarcerare şi alte urgenţe vor asigura intervenţiile în situaţiile de urgenţă, inclusiv cele medicale, iar 200 de jandarmi montani vor intensifica patrularea pe traseele turistice şi în locurile frecventate de iubitorii drumeţiilor montane pentru a oferi sprijin în caz de nevoie. În Bucureşti, Constanţa şi Cluj sunt operaţionalizate şi cinci motociclete SMURD.

În ultimele două săptămâni, inspectorii de prevenire au derulat 1.759 de controale, în special la spaţii destinate cazării persoanelor, inclusiv campinguri şi tabere pentru copii, localuri publice şi unităţi comerciale unde se preconizează aflux mare de persoane. În urma acestora nu s-au găsit nereguli foarte grave, însă au fost aplicate 619 amenzi în valoare totală de 2,1 milioane lei.

Pompierii au făcut şi recunoaşteri la aceste tipuri de obiective pentru identificarea surselor de alimentare cu apă, familiarizarea cu particularităţile clădirilor şi prelucrarea personalului angajat asupra utilizării stingătoarelor în cazul unui incendiu, spune IGSU.

În acelaişti timp, IGSU a dispus dislocarea de forţe şi mijloace pe Autostrada A2 (la km 19, km 64, km 105, km 142, km 193, km 212) şi pe Autostrada A4 (km 20), iar în staţiunea Slănic Moldova din judeţul Bacău, dar şi în Cetatea Alba Carolina din municipiul Alba Iulia au fost operaţionalizate puncte temporare de lucru.

IGSU recomandă turiştilor să studieze planul de evacuare în caz de incendiu atunci când se cazează, să identifice traseele de evacuare în situaţii de urgenţă şi butoanele manuale de semnalizare a incendiilor, să informeze personalul de la recepţie în cazul în care descoperă căi de evacuare blocate, să pună cheia sau cartela de la cameră în locuri uşor accesibile, să verifice modalitatea de deschidere a ferestrelor şi existenţa scării exterioare de incendiu, precum şi distanţa faţă de fereastra camerei. De asemenea, pompierii amintesc că fumatul în spaţiile închise este interzis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.